lørdag den 3. marts 2007

Svensk dansk pressemøde







Hvad skal du den 2. marts?, spurgte min ven Torben Wilken. Der var ikke noteret noget i min kalender, så Torben kunne selv besvare spørgsmålet.

Du skal til pressemøde på Malmö Börshus og bl.a. møde den svenske samarbejdsminister. Gå ind på Øresunddirekt ’s hjemmeside og meld dig til.

Det gør jeg. Som medlem af FEIEA, en EU organisation for business communicators in Europe, er jeg i besiddelse af et pressekort.

Sverige har virkelig lagt sig i selen med denne ‘hearing’ om Øresundsregionen, mens Danmark fedtspiller. Hvor Sverige stiller i stærkeste opstilling, med samarbejdsminister Cristina Husmark Pehrsson i spidsen, har Danmark kun sendt formanden for regionsrådet - Region Hovedstaden, Vibeke Storm Rasmussen og nogle jakkesæt. Ingen minister.

Svensk presse spørger om hvorfor der fra dansk side ikke er større engagement, men Vibeke Storm Rasmussen bedyrer at Danmark skam er meget interesseret i udviklingen. I København mangler der arbejdskraft, og så er det da kun naturligt at kigge over sundet. Det er bedre at folk i Skåne tager arbejde i København end at polakkerne kommer herop, siger hun.

Jeg tror man fra dansk side helst ser udenlandsk arbejdskraft der hver aften tager broen hjem. Vibekes personlige udvikling i den globaliserede verden begrænser sig sgu nok til at hun har vænnet sig fra at lægge trykket på første stavelse når hun siger polakker.

Torben (fra DNM ) får ordet og siger at danskerne og polakkerne også har en fælles historie, og at denne høring ikke handler om at rakke ned på vores naboland Polen. Torben er polskgift og Vibeke skal lige rives lidt i næsen, inden han kommer med sit spørgsmål, om hvorfor en Øresundspendler med arbejde i Danmark skal være medlem af en dansk fagforening – men skifte til en svensk hvis han bliver arbejdsløs…

Og så er debatten igang. Ministeren er netop kommet for at lytte til eksempler på hvor samarbejdet på tværs af sundet mødes af tosset bureaukrati.

Efter pressemødet er der høring med allmänheten i Stora Börssalen, og Thomas Frostberg fra Rapidus styrer slagets gang som en både skarp og vittig moderator. Der er masser af ting som både danske og svenske pendlere vil vide mere om: Folkbokföring, A-kasse, skat, pension, sygesikring, broafgift… Og embedsmænd fra begge sider noterer ned og svarer så godt de kan.

På vej hjem i bus 999 er Torben og jeg enige om, at Cristina Husmark Pehrsson er en stærk politiker med fast vilje til at løse problemer. Så hun skal med i min blog.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar