mandag den 5. marts 2007

Stor stille skønhed

Credit: NASA/JPL/Space Science Institute


Den 19. januar optog rumskibet Cassini dette spektakulære billede af Saturn. Den fjerne planet befinder sig rundt regnet halvanden milliarder kilometer væk, men Cassini, som blev opsendt den 15. oktober 1997, kunne i år sende dette nærbillede hjem til os, i en afstand af kun 764.000 miles.

Oldtidens astronomer opdagede en lille prik og så den bevægede sig på nattehimlen. De gav den det smukke navn Saturn, efter en høst- og ordensgud i den græsk-romerske mytologi.

Senere kom kikkerten til, og i de sidste 3-400 år har vi kendt Saturn som planeten med ringene. Vi har også fundet ud af at Saturn har måner, og den største af dem kalder vi Titan.

Titan er totalt dækket af skyer. Den har en tæt atmosfære der mest består af kvælstof, ligesom Jordens. Og hvor vil man gerne vide, hvordan der ser ud på overfladen, under skyerne.

Derfor har Cassini sonden Huygens med sig. Den skal lande på Titan. Med faldskærm dykke ned gennem det dunkle skydække og hviske endnu flere detaljer hjem til forskerne.

Men jeg vil nu bare have en kop kaffe og dvæle ved billedet af Saturn. En uendelig smuk harmoni af naturfarver, om en kugle af især brint og helium.

Enkelhed og mystik. Fred og ro.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar