mandag den 2. april 2007

Månen i centrum


En sjælden gang imellem kommer månen seriøst i fokus. På en helt fantastisk måde træder den ind på scenen. Månen kommer virkelig frem i lyset – og laver sit allerstørste show.

Og så er der faktisk ingen der for alvor lægger mærke til den! Alle ser lige forbi den. Månen bliver i dén grad overset. Dens navn er ikke engang med plakaten. Vi kalder forestillingen en solformørkelse, på engelsk total solar eclipse. Ikke ét ord om månen.

Fænomenet kunne jo hedde så meget andet. "Solen ser kun bagsiden af månen". Eller "Månen fanger solen foran alle andre". Men det er ikke den slags overskrifter der kommer i avisen, når månen for alvor træder i karakter.

Folk er ellers vilde med showet. De synes det er så eventyrligt smukt, at de har opkaldt en øl efter det! Men den hedder Corona, ikke Luna…

Der er tale om et helt unikt tilfælde, hvor stjernen står i baggrunden. Den absolut eneste undtagelse der bekræfter reglen om, at stjernen altid er den der står forrest på scenen og overstråler alting.

Fotoet er taget af Roger Stoll fra Storbritannien. Han var i Ghanas hovedstad, Accra, den 29. april 2006, da det skete.

Jeg har selv været i Accra, men nogle år tidligere. Det var højlys dag, og jeg sad og hyggede mig med ejeren af en tysk wine shop og drak kold spätlese.

Solen skinnede for fuld damp. Vi så ikke skyggen af månen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar