onsdag den 22. april 2009

Tænk naturligt


Foto: Jason Antony, Canada

Det kunne egentlig godt være overskriften på nogle skønne udsendelser på DR2, hvor ingeniører verden over forsøger at efterligne naturens millioner af års udvikling til at fremstille praktiske, stærke og lette supermaterialer – som de skriver på dr2.dk

Vi kommer viden om i programmerne, som Ann Marker står i spidsen for. Det går ud på at bruge øjnene rigtig godt og aflure naturens design. Hvad er for eksempel hemmeligheden bag de nordamerikanske fyrretræers succes med at blive op til 100 meter høje og veje 1400 tons, uden at vælte i blæsevejr?

Svaret ligger i detaljen. I mikroskop ses at træet består af lange tynde huller, indkapslet af cellulose og harpiks. Og således inspireret kan man producere ultrastærke kunstige byggematerialer, bedre end hvad man får ud af at fælde de store kæmper.

Koglerne er også gode at blive klog på. De kan noget med ventilation som i høj grad kan bruges i tekstilbranchens ønskedrømme om endnu mere lækkert og luftigt tøj.

I teknologiafdelingen hos Mercedes-Benz har man kigget efter en fisk der på en måde ligner en bil, og ladet den være rettesnor for en ny model. Fisken er den gule kuffertfisk, og med den som "designer" har bilproducenten så at sige fået sit hidtil stærkeste chassis forærende og endda med branchens laveste vindmodstand. 

Sådan noget synes jeg er spændende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar