onsdag den 29. april 2009

Naturlig teknologi


Foto: Yucel Tellici, Tyrkiet

NatureTech rullede igen over skærmen igår aftes. Det er et kanon program, som jeg tidligere har skrevet en blog om.

Det handler i al sin enkelhed om, hvordan vi mennesker kan tage naturens design under mikroskop og se hemmelighederne bag de fantastiske materialer der er skabt uden at vi har haft så meget om en lillefinger med i spillet.

Isbjørnens pels isolerer bedre end det bedste termotøj, lotusblade skyr vand bedre end en gås, og i Sydamerika lever der en edderkop som kravler ned under vandet, og kommer op igen, knastør. Hvordan pokker gør naturen det?

Hvordan kan en sommerfugl være så blå, uden at have skyggen af pigment i sine vinger? Svarene findes ved at kigge rigtig godt efter – og så bruge opdagelserne til at producere bedre computerchips, vandskyende stof og selvrensende bestik.

Og hvordan kan det være, at vores keramik skabt i brandvarme ovne kun er halvt så stærkt som det en musling skaber ved almindelig havtemperatur?

Det er som om naturen fortæller os, at smukt design ikke handler om skønhed, men udelukkende om funktionalitet. Når ting er udviklet over tid kun med logik og praktisk anvendelse for øje – så er det faktisk en naturlov at designet af sig selv bliver optimalt og uovertruffent.


Programmet bliver genudsendt på DR2 på søndag den 3. maj kl. 23.20. Og på tirsdag kl. 20 er der endnu et program i serien, om naturens smarte energi.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar