tirsdag den 13. januar 2009

Danmarksbillede #5



Johannes Møllehaves genfortælling af Bibelen starter med Adam og Eva. Første side er så eminent godt skrevet, at man næsten får tårer i øjnene. Det er utroligt, at han turde give sig i kast med en så vanskelig opgave – og løse den så indlysende godt.


Adam og Eva

Adam står og holder et lam op foran sig. Det gør han, fordi han lige har fået øje på Eva, som står og holder en buket blomster. De ved ikke helt, hvad de skal sige. De vil gerne være sammen, men de venter lidt. De vil så gerne være sammen, at de er nødt til at vente lidt. Adam har aldrig set en pige eller en kvinde før. For da han kom, var der slet ikke nogen. Eva ser også lidt betænkelig ud, fordi hun aldrig har set en mand før. Hun kigger lidt over på ham, men han tør slet ikke kigge på hende. Hvorfor har Adam ikke set en kvinde før? Fordi der slet ikke var nogen.

Mens Adam og Eva finder ud af, hvad de skal sige, kan vi jo høre historien om, hvad der skete, før de mødte hinanden og blev helt stille indeni. Adam ved ikke, hvordan det hele begyndte. Det kan vi andre læse om i Bibelen, men den var ikke skrevet, dengang Adam levede.

I Bibelen står: »I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Jorden var dengang tom og øde. Gud sagde: »Der skal være lys!« Og der blev lys. Gud så, at lyset var godt, og Gud skilte lyset fra mørket. Gud kaldte lyset dag, og mørket kaldte han for nat.«

Gud lavede en hvælvning, sådan at vandet fra himlen ikke helt faldt ned på jorden, så alle druknede. Og under hvælvingen skabte Gud de store have. Og Gud skabte de små fisk og alle de store havdyr, som æder de små; han skabte blæksprutter og østers og muslinger med perler i. Og Gud skabte fuglene og alle de vilde dyr og alle de tamme dyr. Det tog Gud seks dage at skabe hele verden og alt, hvad der er på den, og på den sjette dag skabte han også det første menneske.



En tekst, fra romanen, essayet eller talen
Foto: Snapshot af noget af forsiden på Børnebibelen, genfortalt af Johannes Møllehave, og illustreret af Susanne Krage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar