mandag den 23. maj 2011

Dagens navn

Foto: Global Anabaptist Mennonite Encyclopedia Online

Zapper ind på TV2 TTV S116: Dagen i dag: 23. maj 2011. Sol op: 4.48. Sol ned: 21.25.

Og så kommer oplysningen: Dagens navn er Desiderius. Fremhævet med negativ tekst på skærmen; gule digitalbogstaver på sort bund.

Samme åbenbart vigtige information ses trykt med sort på lysegråt i kioskens dagblade. Desiderius er i dagens anledning nævnt og noteret pænt fremme i nyhedsmedierne. Og det fører frem til dagens spørgsmål: Og hvorfor nu det?

Og når vi tænker på, at det idag er en helt almindelig mandag – hvorfor hedder den så ikke Børge eller Birgit?

Og når vi googler et foto frem af fyren, så ligner han så langt fra en dagens mand. Jeg vil driste mig til at sige, at han tværtimod ligner en arg modstander af fjernsynets fokus på sex og dating, som det folder sig ud i programmet med netop den titel: Dagens mand.

Nørskov Saacks hjemmeside har jeg fundet en oversigt over alle dagenes navne, og der er skam også en kort notits om dagens Desiderius: Dronning Brunhilde henrettede biskop Desiderius i Frankrig i år 607, fordi denne havde kritiseret hendes utugtige liv.

Okay, det var en klar overreaktion sådan at cutte biskoppens jordforbindelse, bare fordi damen er mega pigesur på dagen, men omvendt synes jeg ikke manden til tid og evighed skal hædres med en plads i kalenderen for at blande sig i andres sexliv og tilmed forsømme sin tavshedspligt… 

Jamen, hvad skal vi egentlig med sådan en træmand? Det er jo ikke nogen decideret dårlig dag i dag, vel? Solen skinner, og græsset gror. Så sgu da pokker opkalde dagen efter en trist mørkesjæl!

Det er gudhjælpeme ikke bedre med årets andre dage. Stort set alle har gamle latinske herrenavne, efter kejsere og kirkemænd der er blevet dræbt og har lidt martyrdøden. Hvad er meningen? Det er da ikke dødspændende viden at det for eksempel i overmorgen er 1781 år siden pave Urban døde som martyr i Rom.

Dagens navne er ikke andet end kristent lommeuld. Lad os få noget nyt. Latin er velegnet til farmaceutika, men dagenes navne trænger til update, og det behøver bestemt ikke være noget med rødder i gammel statsreligion. Det virker forøvrigt også underligt at tirsdag, onsdag, torsdag og fredag – som jo refererer til de nordiske guder Tyr, Odin, Thor og Freja – skal trækkes rundt med for længst glemte kristne missionærers latinske dødsattester.

Nej, lad os få nogle nye, gerne engelske navne, der udstråler liv og lægger op til en glad dag: Hvad med om vi i morgen siger at dagens navn er… Lazyclip?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar