lørdag den 7. maj 2011

Geronimo

Foto: Flickr

Da de amerikanske specialstyrker havde fået ram på Osama bin Laden, røg der straks en kodet meddelelse afsted til Det Hvide Hus: - Geronimo EKIA!

Og det vidste præsidenten og hans folk udmærket, hvad betød. Man havde valgt at kalde Osama bin Laden for “Geronimo”, og firebogstavsforkortelsen var militærslang for Enemy Killed In Action. Altså: OBL fjende dræbt i kamp!
Fra et amerikansk synspunkt en rigtig fed nyhed – og så alligevel ikke rigtig… For hvorfor pokker har man givet Vestens værste fjende kodenavnet “Geronimo”? Det har Amerikas oprindelige befolkning temmelig svært ved at forstå, og en protest er helt på sin plads.

Det er fint nok at luftvåbnets helikoptere kaldes Apache – vi taler om solidt isenkram som i årtier har været særdeles effektivt i militære kamphandlinger og redningsaktioner over det meste af verden.

Men det er fandeme ikke iorden at verdens største terrorist fik “Geronimo” som nickname. Og var det virkelig nødvendigt med et alias? – Jeps, for når journalister konstant laver smuttere og siger Obama om Osama og omvendt, så kan soldater i høj grad også tage fejl. Man kunne sagtens frygte at de amerikanske Yankees kom til at vende skytset 180 grader og i stedet ramme deres egen præsident.

Men altså: “Geronimo”?! Vi taler om alle tiders største Apache høvding. 1800-tallets mest berømte indianer. Selv om DR Nyheder skriver, han kæmpede mod både Mexico og USA, så kan man sgu ikke sige at han angreb Amerika. Han var en dygtig leder for apachestammen Chiricahua, og dermed faktisk en af USAs grundlæggere.

Geronimo overgav sig i 1886 og blev sendt til en fangelejr i Florida. Ti år senere blev han flyttet til Oklahoma, og på sine gamle dage optrådte han som berømthed på markeder og folkeforlystelser. Færdig og ydmyget, men samtidig et koryfæ. Et symbol på sej kamp.

Der verserer en historie om, at han på sine ældre dage af en journalist blev spurgt, om han vidste hvad indianerne kaldte landet, inden det hed Amerika?

– Vi kaldte det Vores, skal Geronimo have sagt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar