mandag den 9. maj 2011

Verdens mindste

Foto: Fiona Reid, Canada

Hvilke af følgende er verdens mindste pattedyr?
(1) Pygmæ-spidsmusen  (X) Ørkenrotten  (2) Humlebiflagermusen.

Sådan lyder sidste spørgsmål i søndagsduellen på side 30 i Søndagsavisen 6.-8. maj 2011. Og det rigtige svar er, som man ser, Humlebiflagermusen.

Sådan en fætter havde jeg aldrig hørt om, men gættede rigtigt udfra antagelsen om at luftflyvende dyr typisk vejer mindre end jordgående.

Men det er da fantastisk, at et pattedyr kan være så lillebitte! Tænk, den vejer mindre end en halv sukkerknald, og er ikke større end en tommeltot. Da Gud skabte den lille fyr, som på latin hedder Craseonycteris thonglongyai, brugte han garanteret mikroskop.

Der er jo både hjerne, øjne, ører, næse, tunge, tænder, vinger, kløer, hjerte, lunger, mave, lever, blod, genitialer og pels. Plus masser af ekstraudstyr, hvor især det fintfølende ekkolodsystem imponerer. Altsammen nøje pakket og designet på en måde, så der ovenikøbet er mulighed for at hun-flagermusen kan føde en unge en gang om året.

Når man ikke er større, kan man nemt blive væk. Og det var da også først i 1973, at biologen Kitti Thonglongya fandt den lille fyr i Thailand.

Dens næse ligner en grisetryne – derfor kaldes den også Kitti's Hog-nosed Bat. På fotoet sidder den på en forfatters tegnehånd. Men den er pokkers svær at finde. Man skal helt til Sai Yok National Park i Thailand, eller Burma, hvor humlebiflagermusen lever i nogle få grotter. Den er udryddelsestruet, og det gør ikke situationen bedre, at vi mennesker almindeligvis anser flagermus for at være noget Fanden har skabt.

Vi deler alverdens fauna op i skadedyr og nyttedyr. Groft sagt er det sådan, at dyr havner i den første kategori, medmindre de kan spises, give mælk eller være underholdende. Desuden må de ikke være giftige eller ulækre at se på. Men kan vi mennesker virkelig tillade os at kigge verden ud på den måde?

Det er umådelig dumt at vi ikke gør mere for at bevare Jordens mangfoldighed. Vi må forstå, at verden aldrig bliver den samme, hvis verdens mindste pattedyr forsvinder, ligesom mammutten gjorde det. Ja, hvis vi ikke ændrer holdning, (ud)dør alle levende væsner som fluer!

Jeg er træt af Biblens vrøvl om, at Gud skabte manden, som prikken over i’et. Og kvinden ud af et af Adams ribben. Det er jo ikke rigtigt at mennesket er det vigtigste levende væsen på Jorden, og at der ikke kommer noget godt ud af en slange i Paradis. At det er uklogt at spise af kundskabens træ og tænke sig om. Evas adamsæble har været med til at give os stemme, og gud ske tak og lov for det.
 
Verden er som et stort puslespil, hvor det hele på en eller anden måde skal passe sammen. Hvis vi tror, det er ligemeget med en sølle flagermus, har vi ikke fattet en brik af det hele.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar