fredag den 11. marts 2011

Lige nu


Fjernsynet sender i sløjfer, og viser igen og igen rystende optagelser fra det værste jordskælv i Japan i 140 år.

Katastrofen vil sprede sig – ja, som ringe i vandet. Tsunamier vil ramme hele Stillehavsområdet, og det er svært at forholde sig til live helikopter optagelser af flodbølger. Først når de vasker huse væk, forstår man hvor kolossale vandmasser der er tale om.

Kofi har flybillet til Tokyo, hvor han fra 1. april skal studere på universitetet det næste år. Han skulle egentlig have været afsted tidligere, men lige nu kan vi være glade for at der gik bureaukrati i sagen så opholdet blev udsat et stykke tid.

Det er forbløffende så rolig Tokyo virker. Japanerne holder vejret og hovedet koldt. Et interview med en japansk hostelejer aftvinger respekt. Hans hostel ligger i downtown Tokyo og han svarer fattet og præcist på journalistens spørgsmål, som er af typen "Hvad sker der lige nu, lige dér hvor du er, her og nu!?
Sagen er jo, at det ikke hjælper at panikke. Manden fortæller, at varslingssystemet fungerer, og at fjernsynet havde tændt automatisk og advaret om skælvet før det kom. Han havde evakueret sine gæster ud, men kunne kort efter ånde nogenlunde lettet op. Rystelserne var meget kraftige, men huset holdt. Og jo, selvfølgelig er han bekymret for sin familie i den nordlige del af landet.

Japanerne er nok det folk i verden, der er bedst forberedt på jordskælv. Jeg ser en vej, hvor jordforskydningen har flyttet højre og venstre vejbane over en meter fra hinanden. Men forskydningen har ramt præcist i midterstriben. Man var forberedt på at noget sådant kunne ske, og vejnettet er bygget så det faktisk stadig er muligt at køre her efter skælvet, som amerikanske seismologer har målt til 8,9 på richterskalaen.

Lige nu viser CNN estimerede tider for, hvornår Filippinerne, Indonesien, Hawaii og Vanuata får katastrofen at føle. Jeg forestiller mig, at folk på stillehavsøerne stævner ud med deres skibe for at være i nogenlunde sikkerhed på dybt hav, når de flydende trykbølger tårner sig op i kystområderne.

Det er forfærdeligt hvad der sker lige nu…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar