tirsdag den 1. marts 2011

Bier stikker Janteloven

Foto: Celebfix.dk/ All Over

Det var dejligt at se Susanne Bier stå sidste nat og vise sin rigtige Oscar frem til mor og far – og en milliard andre tilskuere til verdens største filmfest i Kodak Theatre.

Det må samtidig siges at være en kraftig begmand til de danske statuetter, hvor stor kommerciel succes synes at være en alvorlig hæmsko i andedammen. Dommerkomiteen havde end ikke Hævnen med blandt de nominerede, da årets danske film skulle hædres med en Robert. En Bodil skulle Bier pudsigt nok heller ikke have.

Men Oscar stikker alt. Det er Golden Globe med trumf på. Hvem gider Bodil & Robert, når den mest eftertragtede og berømte pris, en rank amerikansk guldmand skærer igennem, og gives for Bedste Udenlandske Ikke-engelsksprogede Film. Fantastisk godt gået af københavnerpigen Susanne Bier.

Den eneste film af Bier, jeg har set so far er … Den Eneste Ene. Den har jeg så til gengæld set mange gange. Det er en pragtfuld film, med Niels Olsen som køkkenmontør med dårlig sædkvalitet og vidunderlige Sidse Babett Knudsen i hovedrollerne.

Hævnen skal jeg selvfølgelig også se. Glæder mig til at se Mikael Persbrandt i en helt anden rolle end som hårdkogt strisser i den suveræne svenske BECK krimiserie.

Men ærgerligt at de danske filmfester nærmest overså Hævnen. Fra nu af vil filmen først og fremmest være kendt som In a Better World. Bier har sandsynligvis lavet sin sidste dansk-sprogede film. Fra nu af står den udelukkende på store internationale film. Susanne Bier ser sig ikke tilbage. Der er for alvor sagt farvel til Janteloven.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar