tirsdag den 29. juni 2010

Stephen Wiltshire


Et menneskeligt kamera, bliver han kaldt. Vi sad igår og så en udsendelse om ham i det sene fjernsyn, og min kæreste spurgte, om jeg syntes det er kunst den unge mand frembringer.

Stephen Wiltshire er autist og ejer en uhyre sjælden evne til at tegne efter hukommelsen. Han elsker at tegne bygninger, og kan på et øjeblik indprente sig antallet af etager og vinduer i for eksempel et højhus. Samt bygningerne ved siden af, deres udseende, alle detaljer, gader, skilte, alt hvad der nu hører med i bybilledet…

For at teste sin evne til det yderste, tog han på en helikoptertur hen over sin hjemby London. I et kvarters tid fløj piloten rundt langs Themsen, mens kunstneren bare brugte sine øjne og lod sit hoved opsuge alt hvad han så.

Han må nærmest have hjerne som en scanner, for dagen efter begyndte han på sin hidtil største tegning: Et 4 meter bredt panorama landskab af byen. Og alle kan roligt være imponerede. Alle bygninger ligger hvor de skal, størrelsesforholdene sidder lige i øjet og resultatet er fantastisk. Og det har kun taget tre dage at begå mega tegningen. Se historien på YouTube

Jeg forstår at autister holder meget af gentagelser og faste rutiner. Stephen køber da også sin sandwich i samme fastfood shop hver dag, på samme tidspunkt.

Jo, jeg synes faktisk det er kunst. Det er i hvert fald mere end cool registrering han frembringer med sin blyant og tuschpen. Han indfanger en særlig atmosfære omkring byens arkitektur. Som her, hvor han har været inviteret til New York og har tegnet og piftet taxierne op med yellow cab farve.

Og hvor er det iøvrigt dejligt at tegningen ikke bare giver publikum en kunstnerisk oplevelse, men også giver autisten masser af selvtillid og lyst til at skabe noget.

Der er masser af god kunst at se på hans hjemmeside

Ingen kommentarer:

Send en kommentar