tirsdag den 16. marts 2010

Præstens pub

Foto: Dora Pete, Ungarn

Min forrige blog med afsæt i Kristeligt Dagblads artikel Nu skal alterbrødet have smiley har fået mange morsomme kommentarer. Og det er jo også i sig selv grinagtigt at myndighederne pludselig kræver kontrol med Diakonissestiftelsens oblatbageri efter mere end hundrede år uden så meget som en bøvs forårsaget af det lille tynde stykke brød der symboliserer Jesu Kristi Legeme.

Der er i mine øjne ingen hygiejne risiko forbundet med oblater. De laves af en lind dej som bages under pres mellem to brandvarme plader, gerne med et lille relief af den korsfæstede Jesus. Men nu skal han altså også kontrolleres.

Det er jo ikke gjort med at udskifte relieffet med en glad smiler. Tværtimod stiller smiley ordningen også krav til serveringsstedet, og -personalet. Helt seriøst kan man spørge, om præsten skal til at føre logbog over hvornår han går på toilettet og vasker hænder. Jeg mener det skriger til himlen.

Og hvad med den hedvin der symboliserer Jesu Kristi Blod? Hvis oblaterne vitterlig skal underkastes smiley ordningen, så må Folkekirken nødvendigvis også have spiritusbevilling. Ellers hænger det jo ikke sammen.

Jeg mener iøvrigt ikke Fødevarestyrelsen bare sådan lige vupti kan kræve kontrol med Diakonissestiftelsens oblatbageri. Oblater er ikke fødevarer, og efter mere end hundrede år må man sige at der er en hævdvunden ret til at uddele de religiøse snacks i forbindelse med nadver og andre tempelhandlinger – uden at Fødevarestyrelsen skal stille sig til herre over de troende.

Men lad mig fortælle hvad der egentlig har sat gang i smiley historien: Det startede på Vibevej, hvor Fødevarestyrelsen fra Rødovre sammen med Skat og Politi lavede en razzia i moskéens køkken. Her blev der lavet tilsvarende små muslimske brød til hellige måltider, og en ung mand der hjalp til med bageriet havde endnu ikke arbejdstilladelse, og blev derfor fængslet og udvist af Danmark i et år.

DNM gik ind i sagen. Den unge (danskgifte) mand sad otte dage ulovligt fængslet, og udvisningen var ligeså ulovlig. Det er jo ikke arbejde når man frivilligt hjælper til i en kirke eller moské, og ministeriet erkender da også at religiøse organisationer i Danmark er fritaget for registrering hos Skat og Fødevarekontrollen.

Desuden var razziaen under al kritik. De såkaldte kontrollanter havde tilsyneladende ikke elementært begreb om bakterier og forebyggende hygiejne, men vadede rundt i køkkenet i beskidte sko, vaskede ikke hænder og brugte ikke engangs handsker og andet sterilt til faget hørende.

Det er lige til en sur smiley, og ikke spor sjovt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar