mandag den 1. marts 2010

Stjernetosset

Foto: Benjamin Miller, USA

Regeringen arbejder aktivt sidste år for at USA skal begære en dansk statsborger og enlig mor udleveret til retsforfølgelse – for at tjekke om terrorpakkens udleveringsaftaler også kan bruges i noget der har med narko at gøre.

Det er ikke ligetil, men efter et par sværdslag ved danske domstole får den daværende justitsminister sin vilje, og Camilla Broe bliver vristet fra sin datter og smidt til USA.

Så viser det sig at der ikke er nogen sag. Smuglersagen holder ikke vand. Den er forældet. Dommer efter dommer fastslår at Camilla Broe skal løslades. Men hun sidder fængslet i Miami så længe at de amerikanske myndigheder i stedet kan knalde hende for manglende visum når hun endelig bliver sat fri.

Så Camilla Broe må sidde yderligere nogle døgn indtil den danske konsul kommer og henter hende ud af fængslet. Og så står hun dér. Udenrigsministeriet kunne vel for helvede også have sørget for en buket blomster, en æske chokolade, noget pænt tøj og et fly hjem…

Men nej. Camilla Broe bliver interviewet til Ekstra Bladet TV iklædt en tarvelig skidengrå fængselsdragt, forvirret, lettet og rundt på gulvet. Jeg tør ikke tænke på hvad der var sket, hvis ikke to af hendes veninder havde taget hende under armen og hjem til sig i Fort Lauderdale.

Nu må regeringen altså komme frem med klare forsikringer om at regeringen aldrig nogensinde laver en ny Camilla Broe sag. Vores udenrigsminister Lene Espersen er temmelig godt klædt på til opgaven. Hun er nemlig den selvsamme tidligere justitsminister der fra start arbejdede så hårdt for at få udleveringen til USA trumfet igennem.

Der er svigt på svigt i denne sag. Først overser man at sagen er forældet. Så leger man bro, bro, brille med Camilla Broe i de danske retssale. Så glemmer man at visere hende mens sagen kører ubegribeligt langsomt videre i USA. Og til slut svigter man hende endnu en gang ved ikke at gøre noget for hverken hendes hjemtransport eller velbefindende.

Camilla Broe kommer hjem til Danmark i dag klokken tretten. Hun skal være velkommen. Måske vil hun svare på nogle af de spørgsmål der er i den gamle sag – men spørgsmål om vores retssikkerhed skal stilles til regeringen.

Hvorfor har vi egentlig en ensidig aftale med amerikanerne om at danske statsborgere kan udleveres til retsforfølgelse i USA – men ikke omvendt?

Hvorfor har regeringen så travlt med at please USA, at det får retssikkerheden til at rime på Guantanamo? Hvorfor er blå blok politikere så begejstrede for alt med stars and stripes på – at det i Camilla Broe sagen kammer over og bliver stjernetosset?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar