onsdag den 3. december 2008

Halmtorvet


Min mor er kommet glad hjem fra Indre Missions genbrugsbutik på hovedgaden i Lunderskov. Hun har fundet en gammel reklamefolder fra Bikuben, med et velkendt motiv fra dengang Halmtorvet var hvad det hedder.

Den gamle reklamefolder er trykt på Det Berlingske Bogtrykkeri, i sort, staffage-gul og guld. Anledningen er at banken åbner  ny afdeling på Sønder Boulevard 65, og fuldmægtig Jørgen Bugge Lauridsen skriver: Det er vort håb, at De vil blive glad for at være kunde i Bikuben.

Jo, sprogtonen var anderledes dengang – jeg tror reklamefolderen er fra omkring 1960. Der reklameres for autolån, bosætningslån, sparelån, indekskonto, forvaltningsafdeling og åbent depot. Sloganet er Få et godt råd… i BIKUBEN. Som har telefon VE. 8227. Åben kl. 9-15, tirsdag & fredag tillige kl. 16-18 – lørdag lukket.

På folderens inderside kan man læse om Halmtorvets historie, fra dengang Frederik III lod meddele, at han ikke længere ville tolerere "nogen huse eller våning at ville have bestående så nær under fæstningen". Den 11. juli 1682 blev der endelig givet tilladelse til, at den nu "øde og ubebyggede plads fra Vesterport hen til Vartov" indrettedes til høtorv. Samtidig blev det bekendtgjort, at den skulle gøres ryddelig og brolægges.

Handelen med hø, halm og anden slags fourage fortsatte sidenhen på det ny Halmtorv, men tilførslerne blev med det aftagende hestehold successivt mindre, og siden ca. 1945 er der ikke foregået åben torvehandel på Halmtorvet.


I dag er Halmtorvet en stærkt trafikeret københavnsk gadestrækning. … Sådan er det heller ikke længere. Nu er her stille og roligt, ligefrem mondænt.

Kun navnet er blevet tilbage. Bikuben er også fortid. Afdelingens leder er ikke længere sammen med sine medarbejdere til Deres tjeneste med vejledning og oplysning. På hjørnet af Asger Rygs Gade ligger nu Videohuset, hvor der diskret sælges naturfilm for herrer.

Så ved De det!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar