tirsdag den 9. december 2008

Dukketesten


Foto: Marco Antonio Vasconcelos, Brasilien

I 1940erne lavede den amerikanske psykolog Dr. Kenneth Clark en test, der skulle vise hvordan raceadskillelse påvirker børns selvværd.

Testen gik ud på at et barn med mørk hudfarve fik valget mellem en brun og en hvid dukke. Hvilken en ville et afro-amerikansk barn helst lege med dengang?

Næsten alle valgte den hvide dukke. Dr. Clark konkluderede at børnene afviste den brune dukke, fordi de havde overtaget samfundets negative syn på brunheden og på sig selv, og the Doll Test fik den amerikanske højesteret til at ophæve raceadskillelsen i de amerikanske skoler.

Nu har Hassan Preisler gentaget testen med danske børn med mørk hudfarve. Og resultatet er desværre som i 1940ernes USA. Der er mange up-to-date eksempler på YouTube

Jeg er selv far til en søn med mørk hud. Og det har fået mig til at tænke på hvilke dukker han har leget med. Drenge leger som regel ikke med dukker, i hvert fald ikke Barbie. Men Action Man var Jeremys favorit. Jeg har kigget i hans gamle legetøj, og ganske rigtigt: Alle hans Action mænd er hvide.

Det nærmeste han kommer en mørk dukke er, hans Rasmus Klump sparebøsse…

Om dukken på denne blogs billede har fotografen skrevet: This is my little black doll, Pimpolhinho. Beware, for it is cursed!

Hvor kom den forbandelse fra, og hvornår forsvinder den? Når Obama bliver præsident? Når Jeremy bliver statsminister?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar