mandag den 13. december 2010

Livsløgn

Foto: Daniel Jones, USA

Her ved denne sø fødtes i forrige uge en mega sensation. Ved Mono Lake i Californien havde forskere fundet en helt ny bakterie som klarede sig uden livets hidtil fundamentale seks byggesten: kulstof, brint, ilt, kvælstof, svovl og fosfor.
Her var en helt fantastisk livsform som baserede hele sin eksistens på arsenik. GFAJ-1 havde videnskaben døbt bakterien, som utroligt nok til sine cellulære processer brugte nummer 33 i det periodiske system. Altså ikke fosfor, men det rene gift!

Det åbnede for helt nye besnærende tankespin. Alverdens medier holdt mikrofoner for spektakulære udtalelser som denne: Hvis liv naturnødvendigt opstår på alle biovenlige planeter, må det være opstået mange gange på Jorden. Så måske kan vi finde en ‘skyggebiosfære’, der er overalt omkring os, men som vi blot har overset, fordi den er ganske upåfaldende.

Arsenikbakterien blev årets mest hypede videnskabelige nyhed. Selv om den fra start blev skudt ned af seriøse videnskabsfolk med jordforbindelsen i behold. De pegede blandt andet på, at selv om Mono Lake er rig på arsenik, så indeholder den også en af Jordens stærkeste koncentrationer af fosfor.

Nyheden var dødfødt. NASA og Science havde nosset noget så eftertrykkeligt i det. Alligevel spredte livsløgnen sig lynhurtigt over hele vores planet. Det kan man læse om i Informations artikel Videnskabens død i mediemaskinen.

Der er bare noget rigtig kedeligt ved dementier af utrolige oplysninger, der ikke kan holde vand. Når den forkerte nyhed fylder så monster meget, og det rigtige dementi kun langsomt finder vej til offentligheden via blogs og små aviser, så vil mange mennesker til deres død tro, at livet kan opstå i en kop arsenik.

Det kan det ikke nikke nej.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar