torsdag den 30. december 2010

Længselskrig

Foto: Kofi Danquah Mensah

Det er ved Gud svært at vride noget nyt ud af juleevangeliet om Jesusbarnet i Betlehem. Alle i kirken kan jo mere eller mindre teksten udenad. Lukas kapitel 2 vers 1-20: Og det skete i de dage…

Ordene er de samme hvert eneste år. Vi skal have noget gammelt at vide fra dengang Kvirinius var statholder i Syrien, og kejser Augustus forlangte at vide hvormange mennesker der var i verden. Josef og den gravide jomfru Maria drog til byen i forbindelse med folketællingen. Og så blev barnet født og lagt i en krybbe.

Same old story. Nogle hyrder, en flok engle, en pegestjerne og tre vise mænd med guld, røgelse og myrra skær. Men præsten i Skanderup Kirke kan mere end sit Fadervor og gav historien en ekstra drejning.

Det handler om at kende Gud, selv om vi ikke kan se ham, fordi han skjuler sig i det evige lys. Og præsten, selv om han har bornholmerhue og heftige solbriller på.

Vi kunne jo nok genkende Holger Haugesen på stemmen. Han har immervæk været præst i Skanderup kirke siden 1995, og der er forresten altid lidt show på drengen, når kirken er stopfyldt og det ekstra julepublikum må sidde på to rækker smalle reservebænke midtskibs.

Præsten har selv børn, og har også været med til deres fødsel. Og det er sådan med børn, at de skriger når de bliver født. Ellers er der noget galt. Så selvfølgelig skreg Jesus da han blev født for mere end 2000 år siden, – og mon ikke også Maria skreg? Hun har ikke bare fremstønnet et halleluja.

Hvad har hun iøvrigt tænkt op til fødslen? Det har Whitney Houston sunget en sang om, og vi hører den på kirkens højtaleranlæg. Smukt og jordnært, inden Whitney gik kold, sang hun om Jesusbarnet, og præstens projektor lyser en oversættelse op på kirkevæggen. Hyrde, lærer, fisker, eller tømrer som sin far. Hvilken mor drømmer om at hendes barn skal være Konge? En mor håber vel bare det bliver et normalt barn.

Det er her, jeg synes præsten havde noget nyt at sige. Gud ønskede også at hans søn skulle være et almindeligt barn. Et helt normalt skrigende barn.

Jesusbarnet ville være menneske. Så selv om han kom anstigende med al Herrens guddommelighed, så var hans første ord et længselskrig. Et vildt ønske om at blive del af menneskeheden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar