tirsdag den 14. september 2010

Gang i sproget

Foto: Andrew Marx, USA

Mange blogger om regeringens nye kampagne, som løber over de næste to år.

Gangisproget.dk er skudt igang i dag med en konference på Nationalmuseet, men man skal ikke tro den har noget med gammelt dansk at gøre. Det handler om nudansk – ikke dadansk.

Det handler heller ikke om at øge straframmerne for overtrædelser af retskrivningsordbogen. Jeg synes faktisk det er nederen når en anden blogger ser frem til at kampagnen vil forene slangagtigt og forældet dansk til noget bedre, og lære de yngre, at stave og skrive ordentligt ved samme lejlighed.

Det er ikke det, der er meningen. De unge staver bedre end mange går rundt og tror, og i øvrigt er det Ikke så slemt at stave desto mindre i ét ord og forene med d som at piratkopiere en tegning af Roald Als, sådan som Elegaard gør i sin blog.

Næe, kampagnen går sådan set bare ud på at bevare kærligheden til det danske sprog og lege med det. Kulturministeren slår fast at kampagnen ikke er løftede pegefingre fra bedrevidende eksperter. Den er snarere underholdende, indlevende og medrivende.
Dansk Sprognævn har da også moret sig med at finde ord med gang i: Postgang, forretningsgang, kavalergang, balancegang, bersærkergang, tænk engang, solopgang, bølgegang, undergang, overgang, årgang, én gang til, gakkede gangarter, hver gang, adgang, indgang, skolegang, årgang, tankegang, gåsegang, fremgang, tilbagegang, tonegang, tomgang, i medgang og modgang…
Jeg blev straks inspireret til selv at finde nogle. Jeg har også fundet et fint foto med en dejlig taleboble i neon og nogle telefonledninger til internettet. Og så er det jo en smal sag at skrive en gangbar blog.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar