fredag den 23. april 2010

Thai guld på Nørrebro


Det er det vildeste thai food jeg nogensinde har sat tænderne i. Og så var det slet ikke planlagt at det skulle være vildt.

Jeg har sammen med Jeremy og hans storebror Kofi besluttet at vi i dagens anledning skal spise ude. Det er jo Jeremys fødselsdag.

Der er mange muligheder at vælge mellem på Nørrebro. Så vi går på jagt ned ad Jagtvejen.

Kofi kommer i tanke om en lille god thai takeaway ikke langt fra Empire bio. Og nogen har fortalt ham at ejerne også har en restaurant lige ved siden af. Mon ikke de har et ledigt bord dér?

Kofi har aldrig været på restauranten, men den er sikkert okay. Den skal vise sig at hedde Kiin Kiin – og være meget mere end okay.

På døren hænger et stort klistermærke som proklamerer at dette sted er anbefalet af Michelin. Jeg studser – et michelinstjernet spisested på Nørrebro? Umuligt! Vi går indenfor, afleverer frakkerne og tager plads i loungen.

Siden hvornår har en dansk thai restaurant haft franske Michelin anmeldere på besøg?!

Svaret er: kort tid efter den åbnede. Folkene bag havde fra start sat niveauet himmelhøjt, men samtidig åbnet føromtalte takeaway ved siden af for at være sikker på at kunne betale huslejen. Der er forresten kun to thai restauranter i hele verden med Michelins anerkendelse. Den anden ligger i London.

Det er rigtig hyggeligt i loungen, med skøn dæmpet musik og masser af atmosfære. Vi får snacks – og skal hurtigt erfare, at chips kan laves af andet end kartofler. Skiver af lotusrødder, for eksempel. Der er også tapioka af ris, med en skøn chili tomatskum. Spicy fiskekager med slangebønner. Delikate, let sødlige flæskesvær af en art, og lækre soyaristede cashew nødder serveret som et overflødighedshorn i en konkylie. Khong Wang, hvor lækkert.

Jeremy får en Fanta, og de rigtig voksne får dim sum øl fra Mikkeller. Skabt til asiatisk mad.

Det kan vi fluks teste med noget jeg vil kalde små sushi forårsruller, men som tjeneren kalder Tod Man Pla med agurke chutney, and & hoisin - kylling i karry.

Så er det tid til at gå op i restauranten. Her er dækkert morderlig fint op, og aftensolen får dekorationerne på væggen til at sende gyldne smil til dagens unge mand.

Tom Yam Kai er en skøn suppe med kylling og galanga, serveret i halvkugle rustfri drikkeskåle. Og apropos øllet, så kommer der også Dim Sum lækkerbidskener på bordet.

Salat med grøn mango og sprød fisk, eller på ordret thai: Yam Kiin Kiin - Kang Dang Nor Mai Farang. Hos mig tager især de hvide asparges med rød kokuskarry kegler mens storebror Kofi er begejstret for den specielle salat. Jeremy nyder alle de nye smagsindtryk. Hvis børn er kræsne og kun vil have pizza, så kan der blive vendt op og ned på alting på en fin thai restaurant.

Næste ret er jomfruhummer i ingefær og kammuslinger på en sprød tamarin bund og en elegant stribe gulerodspasta. Hvad sådan noget hedder på thai, kan ses på hjemmesiden kiin.dk

Måske har fødselsdagsbarnet sat næsen op efter grillkylling, men nu får han vagtel i jordnødder og saltede sorte bønner. Et lille blødkogt vagtelæg uden skald er der også blevet plads til på tallerknen. Ved siden af en skål med stegte ris blandet med stærke grøntsager og friske små citronstykker.

Mens Kofi og Jeremy hver får et stort glas pære juice, smutter jeg på toilettet for at forrette min nødtørft. Der er to døre i kælderen: For the lovely ones og For the necessary ones. Jeg har aldrig følt mig uundværlig, og vælger den forkerte dør.

Men det er ligemeget. Ingen ser det. Her er ikke noget pissoir, men krokus en masse og seks slags flydende håndsæbe. Der er også små pakker med tandbørste og fresh smile pasta, hvis man er til mere end tandstikkere.

Vi er faktisk mætte – men nu kommer desserterne. Den første er … en lollipop. Vi sidder lidt med hver sin pind og kigger fjoget på hinanden. Slikkepind på en fornem restaurant? Vi bider gennem den kridhvide skal og nyder det indeni, som er kiin kiin i ren form.

Så kommer den mest fantastiske dessert, jeg nogensinde har fået serveret. En te dessert. En mindre glastallerken med en skumtop på sættes på en større fra den kongelige porcelainsfabrik, og så kommer tjeneren med en iskold kande flydende nitogen på minus 125°C. Den hældes i undertallerkenen, og smuk røg af kulde smyger sig omkring bordet. Bergamot Earl Grey theen giver lyd fra sig og forvandler sig til is under den hvide skum – og smagen er helt forrygende på denne madanmelders smagsløg.

Der er også en grøn Sankaya kage som Jeremy får serveret med små dannebrogsflag i. Og en kunstfærdig sag med rabarber og lakrids. Et lille stykke frisk sukkerrør er også værd at bide i. Kofi mindes sin barndom i Ghanas gamle hovedstad Kumasi, hvor det var yndet slik blandt skoleeleverne.

Til slut kommer det vildeste: Regningen! Den lander på 2850,- kr. Det er jo fuldstændig vildt og vanvittigt på en normal torsdag aften. Det kunne vi have fået mindst 50 pizzaer for – men denne aften i Kiin Kiin glemmer vi aldrig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar