søndag den 6. december 2009

De måske egnede til boliger i Ishøj

Foto: Ivan Petrov, Bulgarien

Kunne du tænke dig at bo i Ishøj? Byen har absolut socialdemokratisk flertal, med 9 ud af de 17 pladser i kommunalbestyrelsen, som ledes af borgmester Ole Bjørstorp.

Siden 2005 har kommunen haft 100 % anvisningsret til samtlige lejeboliger, så du kommer ikke udenom at skulle udfylde et 4 siders ansøgningsskema, hvis du kunne tænke dig en af de mange almennyttige boliger.

Du skal oplyse cpr-numre, navne og adresser på dig selv, din partner og børn i husstanden, m.m. – og så kræver kommunen at se de seneste tre måneders lønsedler for dig selv, og din samlever, og andre over atten år.

Men er det okay, at Ishøj kræver af sine kommende lejere, at de har haft fast arbejde de sidste tre måneder? Er det ikke kommunen uvedkommende? Det spurgte min ven, Torben Wilken kommunekontoret om. Han er formand for foreningen til sikring af borgernes ukrænkelige rettigheder – Dansk Nordisk Modstandsbevægelse (hvor jeg forøvrigt selv er næstformand).

Det er ikke fordi vi til daglig interesserer os for boligloven, men en af foreningens medlemmer, som havde benyttet sig af vores Sverigesløsning, kunne ikke komme i betragtning til en Ishøjbolig, fordi hende udenlandske mand (endnu) ikke havde fast arbejde.

Kommunen påstod, at Socialministeriet havde godkendt Ishøjs lønkrav, som har til formål at sikre en bedre beboersammensætning i kommunen, hvor der er (for) mange på overførselsindkomst, herunder en hel del af anden etnisk herkomst end dansk. Underforstået, det dårlige renommé er ikke godt for skattegrundlaget og den megen boligsikring tynger jo også godt på budgettet.

Nuvel, – men omvendt er lejeboligerne i Ishøj ikke kommunens ejendom. Hertil kommer, at det almennyttige boligbyggeri typisk er opført med store statstilskud, netop for at få huslejen ned, hvor alle kan være med. Så DNM fik aktindsigt og kunne snart konstatere, at ministeriet skam ikke havde godkendt Ishøjs kriterier for boligsøgende. Tværtimod.

Derfor fik Torben og jeg i fredags foretræde i Boligudvalget på Christiansborg. Mødet blev holdt på Proviantgården, og vi fik meget ud af vores kvarter foran de folkevalgte: Nu bliver der stillet spørgsmål til ministeren, og sagen er mere interessant for udvalget end som så. Udvalget var for ikke så lang tid siden på besøg i netop Ishøj, men her fik man vist ikke noget at vide om kommunens lønkrav.

Det er intentionen med boliglovgivningen, at alle danskere skal kunne få en passende bolig. Det er f.eks. baggrunden for, at 25 % af lejemålene skal reserveres til såkaldt sociale boligopgaver.

Det kan jo så undre, at det er et problem at forstå i netop en socialdemokratisk kommune…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar