tirsdag den 1. december 2009

Æble på træ


Alle bladene er forlængst faldet af, men frugterne hænger stadig ved. På første adventssøndag har der endnu ikke været nattefrost, og Najas mormors æbletræ står med bøjede efterårsgrå grene, tyngede af æbler i rå mængder.

Æblerne er store, og navnløse. Eller, vi ved ikke hvad de er for en sort. Men de er røde og har en fin smag. Jeg gnasker i et som jeg først har snappet med min kameramobil. Det er sødt og lækkert, og naturligvis helt og aldeles fuldstændig friskt.

Det er noget andet i supermarkedet. Der ser æblerne godt nok også lækre og sunde ud, men det er lang tid siden de forlod deres æbletræ. De træer de kommer fra, bærer sandsynligvis nye æbler. Køber du 10 granny smith for en tyver, skulle det ikke undre mig, hvis det er sidste års høst!

Avlernes hemmelighed er smartfresh. En gas, som stopper modningsprocessen, og så kan æblerne holde sig "friske" i meget lang tid. Men de burde sælges som langtidsæbler.

Det udvalgte æble på Janes træ smagte dejligt. Der er godt nok et par små pletter, men det er kun på overfladen og fjernes nemt med en lille lommekniv. Til gengæld er der garanti for at æblet her er 100 % naturligt.

Nul gas. Og én ting til: Æblet er vokset i ordets oprindelige betydning. Det har aldrig været i nærheden af voks.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar