fredag den 14. september 2012

Muhamedbillede #1

Foto: Neil Gould, Australien

Croissanten blev efter sigende opfundet som en hån mod muslimerne. Og netop derfor spises den med stort velbehag af mange såkaldt indvandrerkritiske danskere. Især den 12. september guffes der igennem, altså dagen efter nine-eleven.

Ifølge en islam-kritisk kilde er croissanten et europæisk frihedssymbol. Helt symbolsk æder man de tyrkiske muhamedanere og mindes den 12. september 1693.

Croissant betyder på fransk halvmåne, og det fortælles, at en bager fandt på det populære bagværk, da forstærkninger anført af den polske konge Jan Sobieski var blevet afgørende for udfaldet af Slaget om Wien. Det startede klokken fire om morgenen, og varede til ud på aftenen, hvor 15.000 tyrkere lå døde på slagmarken og yderligere 5000 var taget til fange. Østrigs hovedstad blev befriet og croissanten skabt i glæde over at muslimernes invasion af Europa var slået tilbage. 

Men historien er ikke så ligetil, som mange ikke-muslimer gerne vil gøre den til. I Den Store Danske encyklopædi er opslaget om Osmannerriget en temmelig kinglet affære. At studere historie er sjældent piece of cake.

Hvad croissanten angår, så er der flere bud på dens oprindelse. I mine øjne er det mere sandsynligt at den er opstået som et fransk remake af giflen.

Gifler betyder på fransk lussing, og dermed kan mit første Muhamedbilllede måske blive en huskekage om altid at spise brød til, når man falder over en utrolig historie.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar