mandag den 30. januar 2012

Nysted #2

Foto: Aarestrup - foreningen

Kedsomhedens dæmoni er overskriften på et foredrag i Nysted. De kan altså noget med ord i den gamle købstad: Kan det virkelig være diabolsk fængslende når der ikke sker en hujende fis?

Svaret kan man få, hvis man er på de udkanter den 21. februar. Foredragsholderen er lektor i København, Sune Bertelsen, som byens foreningsliv med gode ord og betaling har lokket til at tale om digteren Emil Aarestrup. Som formand for Georg Brandes selskabet slipper man dog ikke for, at lektoren også taler lidt om ham.

Det er bare at troppe op til arrangementet ved to-tiden og betale 60 kr. i døren til den gamle digters renoverede hus. Der bliver serveret kaffe og der er vist også småkager…

Lyder det kedeligt? – Det tror jeg faktisk ikke det er. Emil Aarestrup er ikke hvem som helst. Han har skam fået en hel gade opkaldt efter sig i Nysted! 

Litterater vil vide, at vi taler om en af de allerbedste indenfor frisindet dansk poesi. Desværre for Emil Aarestrup var hans samtid snæversynet og sexforskrækket. Kun 40 eksemplarer af sine Digte fik han solgt. Men efter sin død blev han vældig populær.

Her er en lille snas fra hans hånd, sandsynligvis den højre: 



Hans Blik er naglede til Loftets Planker,
Hans Hånd til Ninas Arm, hvor Pulsen banker,
Men under Teppet finder du hans Tanker.


Emil Aarestrup var et erotisk menneske. Som ung lægestuderende på Københavns Universitet gjorde han sin 10 år ældre logiudlejer gravid og fik en datter. Og sidenhen giftede han sig med sin 15 årige kusine Caroline og fik yderligere 12 børn.

Fem af dem blev født i Nysted. Det var længe før affolkningen tog til og gjorde Nysted til del af Udkantsdanmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar