mandag den 5. september 2011

Vrangbøg


Langt de fleste bøgetræer gror lige efter bog’en. Men det er ikke alle, der kan finde ud af dét. Nogle ‘vokser forkert’. Dem kalder vi vrangbøge.

Det er som om disse træer har byttet om på op og ned. Hvis det kunne være præcis som de ønskede, sad rødderne øverst og fik sol, mens kronen var skjult under jorden. Men som alle andre træer, begynder vrangbøgen sit liv med at slå rod.

Derfor bliver væksten en evig higen efter den omvendte verden. Træet kan finde på at vende undersiden af sine blade opad, og sådan er det forkert på den hele livet igennem. Det er noget flip; Hvor alle andre træer får krone, bliver det plat for vrangbøgen.

Se hvordan vrangbøgen her fra start har forsøgt at slå knuder på sig selv. Det er som om træet har højdeskræk og vægrer sig ved sin egen vækst. Som om det barker bagud og kun vrangvilligt følger naturlovene.

Det er noget arveligt i vrangbøgens genom. En variant i træets dna, som tynger træet. Det er forklaringen på træets ulyst til alt andet end tyngdekraften. Men det er ikke hele forklaringen. For engang imellem ser vi en vrangbøg sætte et nyt skud, der skyder i vejret og ikke følger den ellers rodfæstede negative livsstil.

En gang imellem kommer en vrangbøg med en gren på bedre tanker. Pludselig kan træet skifte fra træghed til normal vækstbetonet adfærd. Men ikke denne vrangbøg. Den er død. Det grønne er fra en anden vrangbøg ved siden af, som den døde har flettet grene med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar