torsdag den 8. september 2011

Guld til piraterne

Foto: Dani Simmonds, USA

Dejligt at få nyheden fra Udenrigsministeriet om at de danske gidsler, som somaliske pirater har holdt fanget, nu endelig er fri.

TV2 Nyhederne fortæller, at nyheden også er tophistorie på BBC’s nyhedssite. – Det passer nu ikke. Den er lagt ind på Africa undersiden, som en notits… – Det er måske heller ikke worldwide breaking news at en dansk sejlerfamilie, som blev kapret af somaliske pirater i februar, nu er købt fri for en rekordstor løsesum. Men glædeligt, det er det bestemt.

De frigivne ønsker ikke publicity. De pårørende frabeder sig opmærksomhed. Fair nok – de frigivne er mærket for altid – men derfor behøver man jo ikke helt at mørklægge sagen. Jeg undrer mig over at sagen er omgærdet af så meget hemmelighedskræmmeri.

Vi kan vel godt få at vide, hvilken rolle Udenrigsministeriet har spillet. Udenrigsminister Lene Espersen siger, familien stod selv for frigivelsen. Men har ministeriet blot fulgt sagen tæt? – Jeg tror, man har spillet en aktiv rolle, og derfor også var budbringeren da de gode nyheder om frigivelsen kom i går.

Vi kan vel også godt få at vide, hvilken rolle ING banken har i sagen. I hvert fald må vi kunne få at vide, hvorfor storbankens logo står stort og prangende på siden af familiens sejlskib.

Vi må vel også godt få at vide, hvilken rolle Europæiske har i sagen. Hvor meget af løsesummen på 3 millioner dollars har forsikringsselskabet hostet op med?

Da jeg bloggede om kapringen i Det Indiske Ocean den 1. marts, fik jeg hug for at grave i sagen. Men nu hvor vi får at vide at kaprerne er sørøver-kisteglade, og en ekspert siger at den meget høje pris vil presse løsesummen for fremtidige gidsler op – så er det vel dokumenteret, at det ikke hjælper noget, når medierne og offentligheden ikke får noget at vide. Tværtimod.

Nu er vores sejlergidsler kommet til Danmark. Efter 163 dages mareridt skal de have ro. Men vi kan vel godt få at vide, hvad ING banken, forhandlerne og forsikringsselskabet synes de har fået ud af den megen tavshed omkring sagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar