lørdag den 2. februar 2008

Exit skillemønt

Foto: Nationalbanken


Så får vi ikke mere for den 25-øre skriver Nyhedsavisen. Men jeg vil nu gerne give den en blog med på vejen ud af cirkulation.

Historien – som bare er en notits i Samvirke – er, at Hans Denkov, chef for Den Kgl. Mønt, har spurgt sig for i detailhandlen og pengeinstitutterne, om der er nogen der ville savne den lille skillemønt, hvis den forsvandt. Og det er der tilsyneladende ikke.

Så kan Nationalbanken med sindsro lægge op til 25-ørens afvikling, og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen sætte sin klo på beslutningen. Og så går det som det plejer.

1. april 1973 blev vores 1- og 2-øre gjort ugyldige, og tre måneder senere udløb fristen for indløsning af de små grå.

1. juli 1989 blev også 5- og 10-øren gjort ugyldige, og sidste frist for indløsning faldt tre år senere.

Og nu er tiden så kommet til vores 25-øre. Den er ellers så smuk, synes jeg.

Den kom til verden sammen med møntreformen 1989-1993. Jeg husker, der var en hel del kritik af den ny møntserie. Designet faldt ikke i god jord, og mange syntes bl.a. det var forstyrrende med huller i 1-, 2- og 5-kronerne.

Men jeg syntes de var flotte. Det var sammenhæng mellem mønternes størrelse, farve og værdi. Guld til de dyreste, sølv til dem på andenpladserne, og bronze til de mindste. Og så bar pengene ikke længere så meget præg af industrialiseringen, men havde istedet et mere rundt og historisk udtryk. De var næsten lidt vikingeagtige med deres ornamentik.

En rigtig smuk møntserie, som dog tabte lidt da dronningen fik nyt fjæs. Det ligner en ond karikatur, synes jeg. Serien mister også noget når 25-øren går af. Så er der kun en enkelt kobberfarvet bronzemønt tilbage.

Der er for 198 mio kr. 25-øre i omløb. Det er en absolut interessant oplysning for de velgørende organisationer, som traditionen tro vil samle udskilte skillinger ind til gode formål.

Den smukke 25-øre er forsynet med et lille hjerte. Derfor kommer mine tiloversblevne småmønter nok i en bøtte fra Hjerteforeningen, når vi ikke længere kan købe noget for dem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar