fredag den 22. februar 2008

Farfars fotoalbum


Robert Andreas Wilson blev født i København, i Jesuskirken Sogn, den 16. juni 1903. Det fremgår af hans søfartsbog fra 1919, hvor han 16 år gammel påmønstrer dampskibet Kentucky som hovmestermath og sejler til Sydamerika udenfor indskrænket fart…

Jeg studser lidt, da jeg læser første side i farfars søfartsbog. Haarets Farve: Blond. Øjnenes Farve: Graablaa. Legemsbygning: Almindelig. Særlige Kendemærker: Ingen…

Os der har kendt ham ved, at han var alt andet end almindelig. Hans egenhændige Underskrift er kraftfuld, nærmest prangende i sit udtryk. En grafolog vil nok kunne se, at her er tale om en mand med muligheder. Det skulle snart vise sig, at farfar også havde masser af kapow til at ødelægge det hele for sig selv.

Påtegninger i søfartsbogen viser, at han flere gange er Tiltalt efter Loven, Straffet og Rømt. Jeg kan også se, at han hyppigt skifter adresse op gennem 1930erne. De har sikkert haft deres hyr med ham herhjemme og på diverse skibe i Amerika og Østasien.

Han var en stor kleppert, og meget dårligt kan man sige om ham. Men han viste sig at være en fremragende chauffør. Charmerende, kendte byen ud og ind, og var sikkerheden selv bag et rat. I sine mange år som taxichauffør i Lillebilen gik han under navnet "Præsidenten". Dels, selvfølgelig, fordi han jo delte efternavn med præsident Woodrow Wilson, men nok mest på grund af sit store ego, og fordi han fanme nok skulle fortælle, hvad der var op og ned i denne verden.

Hans mørkeblå fotoalbum med brune sider er noget rod. Der er ingen kronologi, ingen logik. Et farvefoto af rhododendroner og lille mig er klæbet ind lige under et falmet ungdomsbillede af farfars bror Valdemar. Mange fotos er klippet ud igen, nok fordi han er blevet uvenner med dem på billederne. Og nogle er så tapet ind igen.

Og så er der det besynderlige ved fotoalbummet, at han med sin meget flotte håndskrift konsekvent omtaler sig selv i tredje person. Under dette billede af sig selv skriver han:
Far som Taxichauffør 60 Aar, Mercedes 190 D.

Far som Ismand i Aarhus 1938. Fars Rutebil på Ørø 1950. Far med sin Bil i Liseleje. Fars Bil i mørke med reflekser. Far i godt selskab… Og til sidst i albummet, under et farvefoto af sig selv i liggestol ved et lille sommerhus: Far Wilson på sit landsted i Karrebæksminde 1961, med sin bil og med trang og mægtig brug for solskin.

Ét foto har aldrig været i hans fotoalbum. Jeg fandt det, godt gemt inde i omslaget til hans kørekort. Det er wierd, slidt og utugtigt…

Læs videre om min farfars mørke side imorgen, her på bloggen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar