mandag den 26. oktober 2009

Munkens medicin


Munken, som ligner en reinkarnation af Brother Tuck fra Robin Hood legenden, giver hånd og byder hjertelig velkommen, så man straks føler sig i gode hænder.

Vi er i Olimje, Sloveniens landsby nummer ét. Byens vartegn er slottet, som fungerer som både kloster, kirke og apotek, og her er smukt som ind i … himlen.

Først skal vi se apoteket i kælderen, som daterer sig helt tilbage til 1200-tallet. Lige så længe nogen kan huske er der dyrket lægeurter her, og sådan er det den dag i dag.

Her er skønne fresker fra 1700-tallet, som viser scener fra Bibelen, med fine referencer til Guds skaberværk udi urter, frugt og blomster.

Adam står ved siden af Eva, der har et æble i hånden. Og munken ihukommer det gamle mundheld: An apple a day, keeps the doctor away.

Munken er virkelig en rar mand, og vi har alle en god dag i universet: Diana fra Slovenien, Henrik, mig selv og Poul Erik fra Danmark, plus Antonio og Paula fra Portugal.

Så skal vi da lige se kirken. Et orgie i gotisk stil. Jeg undrer mig over en detalje:
Det ser ud som om forkynderen er gået under bordet oppe på prædikestolen, omend han stadig har nærvær nok til at holde sit krusefiks ud over kanten, op mod det imposante alter i guld og ibenholt.

Måske er det forkynderens alter ego, der har fået en bimmelim på. Jeg ved det ikke, og vi finder aldrig ud af hvad symbolikken er i hånden med den korsfæstede pegende opad.

For nu knæler munken, gør korsets tegn og henter en nøgle bag alteret, – og så bliver vi lukket ind i klosterets ‘hyggerum’, hvor vi bænker os ved et bord. Vi skal have lidt medicin. Munken har selv lavet den.

Medicinen er flydende, alkoholisk, og god mod enhver tænkelig sygdom. Et enkelt glas vil holde os sunde og raske dagen ud, og hvis vi drikker endnu et glas, er vi garanteret godt helbred en hel måned.

Munken skænker rundhåndet op i snapseglassene, og som gode troende langer vi indenbords. Det er stærke sager. Hvis vi drikker tre glas hver, kan det være ligemeget om man er syg eller rask – det vigtigste er jo at være glad, får vi at vide.

Munken anbefaler tre glas. Jeg springer dog et over. Og bemærker at Brother Tuck også selv er tilbageholdende.

Der kommer jo flere turister senere på dagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar