mandag den 3. november 2008

Kildevand



Nede mellem træerne springer der en lille kilde. Og indskriften på en sten forkynder at her er 995 mennesker i årene 1853 til 1903 blevet døbt til den kristne tro, af Midtsjællands baptistmenighed.

Men det er vandet der er interessant. En gammel mand på skovtur fortæller at lige så længe han kan huske, har kilden dannet et lille enkelt springvand præcis som idag. Vandet finder vej gennem en stor tung sten med hul i, og laver en stråle på knap en halv meter, helt af sig selv, uden pumpe eller andet.

Jeg synes jeg kan genkende smagen. Vand smager som regel af mere end vand. Det her har en metallisk smag, noget mere koncentreret end jeg er vant til, fra vandhanen på Halmtorvet.

Vi er ved Gyrstinge Sø. Den gratis smagsprøve er fra Københavns Energis bredarealer. Her er meget smukt og der gøres alt for at bevare de naturmæssige værdier.

Der er badning forbudt, hunde skal føres i snor og færdsel på isen om vinteren er ikke tilladt. Der bliver naturligvis hverken gødet eller sprøjtet med bekæmpelsesmidler på disse arealer. Søvandet skal være så rent som muligt.

Vandet pumpes fra Gyrstinge Sø til Haraldsted Sø. Og herfra videre til et filter. Og så videre til vandværket ved Regnemark, der ligger mellem Ringsted og Køge. På vandværket behandles søvandet således at det kan indgå i drikkevandsproduktionen.

Der oppumpes cirka 2000 milliioner liter søvand årligt fra de to søer. Københavns Energi leverer drikkevand til borgerne i Københavns Kommune og 19 aftagerkommuner – i alt cirka 1 million mennesker.

Lad os tage et glas, og ikke bare lade vandet løbe. Skål!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar