søndag den 16. november 2008

Familiesammenføring


Foto: Jerry Proudlock, USA

Borgerret. Gifter du dig med en udlænding, så har du og din partner selvfølgelig lov til at bo og leve sammen i dit hjemland Danmark.

Regeringen og Dansk Folkeparti siger ganske vist noget andet, men din borgerret fordufter ikke, bare fordi politikerne kan tælle til 90. Om så Folketinget tæller til 100, så er din borgerret stadig sikret i Opholdsdirektivet, der blev forhandlet om i EU, mens Danmark sad for bordenden.

Ombudsmanden har flere gange tordnet mod Integrationsministeriet og Udlændingeservice, fordi dansk-udenlandske ægtepar bliver forholdt denne borgerret. Der skal vejledes om de muligheder der er. Også selv om regeringen og Dansk Folkeparti vil begrænse antallet af familiesammenføringer mest muligt.

Torben og jeg var sammen om Sveriges-løsningen. 10.000 dansk-udenlandske ægtepar har benyttet sig af den. Typisk ved at flytte til Malmø og derved opnå familiesammenføring efter EU-reglerne om arbejdskraftens fri bevægelighed.

Men nu har vi lanceret Wilson & Wilken modellen. Stort set hver torsdag formiddag er vi kørt fra Nørreport med Sverigesbussen over broen til Arbetsförmedlingen i Malmø, og tilbage igen, og vores passagerer har så afleveret papirer i Udlændingeservice om eftermiddagen.

Birthe Rønn Hornbech sagde for nogle dage siden i Jersild Live på DR, at ingen dansk-udenlandske ægtepar havde søgt om familiesammenføring. Det var en lodret løgn. Vi havde jo torsdag efter torsdag været i Udlændingeservice med mange som ville have opholdskort efter deres EU-borgerret.

Disse sager var stillet i bero, men nu bliver de langt om længe behandlet. Ikke efter de nationale regler med krav om bankgaranti, høj indtægt, særlige krav til boligens størrelse og lejevilkår, 24-årsregel og pis og papir – men efter EU-retten som beskrevet i EUs opholdsdirektiv 2004/38/eu.

Det diskuteres hvorlænge man skal have været i Sverige, før EU borgerretten gælder for danskere i Danmark. Svaret er 0 dage, som ministeren slog fast på et samråd på Christiansborg, som jeg og Torben var med til.

Alligevel fyger det med divergerende meldinger. Nogle gange får vi at vide, at danskeren skal have arbejdet i to uger, f.eks. som hundelufter, andre gange er meldingen et halvt år. Sludder. Det er et opholdsdirektiv, ikke et arbejdsdirektiv. Med et besøg på den svenske arbejdsformidling får danskeren en kvittering for at have været i Sverige, og det er nok.

Dansk Folkeparti tror ikke de dansk-udenlandske ægtepar kan få lov til at bo i Danmark efter EU-direktivet. Hvad mener de? At Danmark ikke er med i EU?

Sagen er, at der faktisk ikke er blevet oplyst om EU direktiv 2004/38/eu. En læse-let guide fra EU-kommissionen er tilgængelig på engelsk, tysk, fransk og italiensk, men ikke på dansk. Hvorfor mon?

Der er nærmest ikke blevet fortalt om direktivet. Derfor tager vi i DNM nu rundt i landet og fortæller om det. Første gang idag søndag i Århus, kl. 14 - 17. Det sker i studenterhuset Stakladen, Nordre Ringgade 3. Der er gratis adgang for alle interesserede og pressen.

Følg udviklingen på www.borgerret.org

Ingen kommentarer:

Send en kommentar