søndag den 17. juli 2011

Exitord

Foto: Benjamin Earwicker, USA

43 danske ord er i fare for at uddø. Når næste udgave af Retskrivningsordbogen udkommer i 2012, er mindst en snes ord luget ud. Måske…

For mange har harceleret og sporenstregs skældt Dansk Sprognævn al hæder og ære fra. På radikale.net kan man blandt andet finde en protest, der er forfattet med samtlige 43 truede ord. Debatten viser med al tydelighed, at ordene er absolut brugbare.

Jeg synes også ‘dødslisten’ med de 43 ord er mærkelig. Er det ikke længere muligt at stave dem korrekt, siden de risikerer at ryge ud af Retskrivningsordbogen?

Dansk Sprognævn skal egentlig ikke være aktivt i hverken ud- eller afviklingen af vores sprog. Det skal for mig at se hele tiden ligge tre skridt bagefter. Nævnets rolle må være at føre vores sprog til protokols, og give ordbøgerne det nødvendige kvalitetsstempel. Men ikke foregribe, hvad der sker med det danske sprog. Blot registrere og hjælpe med at svare på spørgsmål om sproget. Og iøvrigt fortsætte det gode redigeringsarbejde på Sproget.dk

Forresten stødte jeg på et af de dødsdømte ord fornylig: I den særdeles velskrevne biografi ENEgænger skriver Stéphanie Surrugue på side 350, at prinsens vinslot i Cayx de første år gav et bebommerligt underskud.

Bogen om H.K.H. Prinsgemalen, skal her til slut klart anbefales: Den er fin!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar