fredag den 6. august 2010

Skibet er ladet med


Både børn og voksne synes det er sjovt at læne sig mod blæsten når hurtigfærgen pisker over Østersøen mellem Ystad og Rønne. Og blæst er der også om navnet på den kommende færges navn.

Den nuværende hedder Villum Clausen, og vi taler om en rigtig hurtig fætter. En katamaran i aluminium, som let høvler afsted med over 40 knob, en hastighed som bilister kender bedre som 70 kilometer i timen.

Næste år kommer der en ny katamaranfærge, en halv gang større end Villum Clausen. Den får hele tre vogndæk og bliver mere manøvredygtig, står der blandt meget andet i en artikel i Ingeniøren.

Men så er der jo det med navnet. Debatten ruller stadig blandt bornholmerne, selv om det har ligget fast siden den 24. marts. Den nye monster speedbåd får navnet Leonora Christina, og det er faldet nogle af øens beboere for brystet.

Kongedatteren Leonora Christina sad jo fængslet i 1600-tallet, og derfor mener præsten i Allinge, at man ligeså godt kunne kalde færgen Landsforræderen Leonora Christina. Andre kritiserer præsten for den udmelding, for hun var jo fængslet på grund af Corfitz Ulfeldt, der var beskyldt for landsforræderi og plyndring af den danske statskasse. Så kan man vel sige, at hun blot gjorde som præsten (også) dengang prædikede – fulgte sin ægtemand i både medgang og (især) modgang.

Anyway – diskussionen giver anledning til at dykke ned i historien og fiske efter facts om den kvinde som fra 2011 lægger navn til en af verdens ti største hurtigfærger.

Pigen på billledet hedder forresten Naja. Hende er der ingen fartøjer som har taget navn efter, endnu da.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar