onsdag den 4. juni 2008

De blå sten

Foto: John Evans, Storbritannien


Mystikken, som ellers altid breder sig, er for nylig gået lidt i sig selv. Engelske arkæologer har med de nyeste kulstof14 målinger fastslået, at Stonehenge er en begravelsesplads. Her er oldtidens ping’er blevet kremeret og lagt i jorden.

Mange har grublet over dette fabelagtige sted nord for Salisbury. Hvordan pokker har vore forfædre for tusinder af år siden hentet de megatunge blokke af en smuk walisisk vulkansk bjergart hertil? Og hvordan har de brugt dem? Anlægget er orienteret efter Solens stilling, og har sandsynligvis haft både en religiøs og en astronomisk funktion, står der i Nudansk Leksikon fra Politiken. Andre har sjusset sig frem til, at det her sikkert er en flyveplads for UFO’er!

Nej, siger jeg. Sprogligt minder Stonehenge lidt om Store Heddinge. Det betyder vel bare "Stedet med stenene på den langhårede græsplæne". Og der er jo ikke noget udspekuleret over cirklen. Det hele er egentlig dybt enkelt. Soleklart.

Jeg har været der engang. Det er et meget smukt sted, også når det regner. Der er meget højt til himlen, så man kan rigtig tænke over livet og døden, og vi menneskers formidable formåen mens vi er her.

Til hver, en tid…


Ingen kommentarer:

Send en kommentar