tirsdag den 29. januar 2008

Hammer og søm

Foto: Carlos Paes, Portugal





 Hammer & nail. Det er jo ikke det det er. Slet ikke. Det er i virkeligheden brandbar væske i en plastbeholder lukket med en mekanisk tændingsanordning, ved siden af en gul og hvid fidibus stoppet med fintskårne, tørrede blade fra en plante af natskyggefamilien.

Men for mange mennesker forestiller billedet noget helt andet. Noget der er meget vigtigt, noget der er meget svært at komme udenom.

Forleden skrev en mingler i en tråd, at hun helt er holdt op med at komme steder, hvor hun ikke må ryge, – med mindre hun er tvunget til fx at tage plads i lægens venteværelse. Hun flyver ikke mere, og tager kun toget over kortere afstande. Hun siger nejtak til fester og sammenkomster, hvis der ikke må ryges. Hun kommer stort set ikke hos sine børn, som man forstår ikke vil have røg indendøre.

Det må eddermaneme siges at være en høj pris at betale, oveni en ågeragtig betaling for noget der beviseligt er yderst skadelig for hende selv og hendes omgivelser. Cigaretternes farlighed er forlængst slået fast – med muggert og syvtommersøm! Men hende om det – ingen skal fortælle hende hvad hun må eller ikke må.

Ginette, min kollega på jobbet, har fået tid hos en hypnotisør. Hun skal hjælpe hende med at blive ikke-ryger. Og vi håber jo for hende at det lykkes.

Men hvorfor er det egentlig så svært? Man behøver ikke engang kvitte tobakken for at holde op! Man behøver bare droppe fyrtøjet. Eller omvendt, lystigt bruge lighteren til stearinlys i alskens farver – men holde den på sikker afstand af den giftige natskyggesatan.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar