mandag den 20. august 2007

Ny skibsmønt



Den 10. september kommer en ny tyver med skibsmotiv i omløb. Prøv og se hvor flot den ser ud: En fuldrigget tremaster i åbent hav, smukt gengivet som relief i den gule metallegering. Nydelig mumismatisk kunsthåndværk, og så står det endda godt til det efter min mening alt for karikerede dronningeportræt på den anden side mønten.

Skibet, Fregatten Jylland, ligger i dag i dok i Ebeltoft som museum, smukt restaureret for 120 millioner kroner. Faktisk mere end det firdobbelte af det beløb de tyvere med skibet på repræsenterer. Den Kongelige Mønt vil sende 1,2 millioner eksemplarer i omløb.

Skibet bliver bygget på Orlogsværftet, søsættes i 1860, og deltager fire år senere med succes i Slaget ved Helgoland. Besætningen er på 390 mand, og der er 44 kanoner ombord. "Jylland" er en såkaldt skruefregat, udstyret med en 2-cylindret dampmaskine som kan give en fart på 12 knob, det samme som sejlene giver i medvind.

Det er faktisk utroligt at "Jylland" eksisterer i dag. For efter en glorværdig tid som krigsskib, kongeskib for Christian IX, eksercerskib, kaserneskib, og masser af togter, bl.a. fem til Dansk Vestindien, i sit kølvand, bliver det i 1908 solgt til ophugning i Tyskland.

Men det bliver købt hjem igen for 48.105 kr. af et konsortium, der har planer om at omdanne det til skoleskib. Det bliver dog aldrig til noget, og skibet er kølsprængt og egentlig kun en skygge af sig selv, da det i 1960 kommer til Ebeltoft. Her kan det besøges den dag i dag, som verdens største træskib.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar