mandag den 6. august 2007

Kodesprog



Et kort over… – Ja, hvilken by? Uden kendskab til det kyrilliske alfabet har jeg fået mig en lille rebus-opgave.

Bogstavet C er altid lidt drilsk. På dansk udtaler vi det mest som et k, som i Anders And & Co. Men her har det mere karakter af et s, som i centrum. Og et o er et o. Det går man sjældent fejl af. 0 kan man altid regne med.

Så er der bogstavet i midten. Det ligner jo et helt monogram. Det ses på kaffebarer, som tredje bogstav på skilte der begynder med Ka og slutter med e. Og som første bogstav på skilte ved butikker, der sælger kameraer, efterfulgt af oto. Bogstavet i midten er et f.

Det spejlvendte N er et i. Spørg mig ikke hvorfor, men sådan er det bare… Og det spejlvendte R er faktisk en sammenslyngning af et j og et a. Det ses tydeligt, når slaverne – de græskortodokse – skriver det i hånden.

Det er altså løsningen: Jeg holder et kort i lommeformat over den bulgarske hovedstad Sofia, og det er forresten Sortehavet der ses i baggrunden.

På vejskilte i Bulgarien er der ofte taget højde for vesterlændinges besvær med at læse de lidt kryptiske bogstaver, så løsningen på kodeordet står lige nedenunder. Men det er langt fra altid. Tit støder man på et kodeord uden en forklaring på god latin – som her på kortet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar