torsdag den 16. februar 2012

Ortoreksi

Foto: Zsuzsanna Kilian, Ungarn

Første gang jeg hørte ordet, lød det som ottorexi, og jeg forestillede mig en panisk angst for genudsendelser af Danmarks Radios gamle Leisner-programmer. Men det er ikke hvad ordet betyder, og det staves altså Ortoreksi.

Det handler om sundhed, men i syg, overdreven form. En ny psykisk lidelse, som egentlig udspringer af et fornuftigt ønske om en sund livsstil.

Til at begynde med, ville ortorektikeren måske bare følge Sundhedsstyrelsens gode råd “6 om dagen”. Altså, spise 600 gram frugt og grønt hver dag.

Men hvis frugt og grønt er så sundt, hvorfor så ikke udelukkende spise dét? Altså, farvel til kød, og velkommen til livet som vegetar.

Og hvorfor så ikke blive hardliner i det game, altså veganer. Farvel til mælk, ost, fisk og æg også. Veganismen udelukker enhver form for animalske produkter, og dermed dur honning heller ikke.

Hvad der startede med en fornuftig tanke om at spise sundt, har nu udviklet sig til et selvsat krav om udelukkende at indtage føde fra planteriget. Økologisk, naturligvis.

Det handler jo om at komme i form, og mon det så ikke vil være en fordel yderligere at begrænse hvad kosten må bestå af?… Farvel til banan, for ikke at blive frugtsommelig. Og farvel til pære, for ikke at komme i pæreform.

Hvad mere? Er tomater egentlig ikke mere syndige end de er sunde? For ikke at tale om jordbær, hindbær, brombær, blåbær, – ja, bær i det hele taget… Og med tanke på Eva i Paradiset, så er det nok bedst også at sige farvel til æbler… Det er jo nærmest slangegift!

Til slut får man med sin ortoreksi spist sig op i et hjørne, hvor kun ananas og squash er tilladt. Pudsigt nok det frugt og grønt man egentlig bryder sig mindst om…

Ortoreksi er et ord i tiden. Og en tidstypisk sygdom.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar