mandag den 21. februar 2011

Soveskat


Det lyder umiddelbart rart, men vi taler om en besynderlig italiensk punktafgift for at overnatte i Roms kommune, Comuni di Roma.

Overnight Accomodation Tax in Rome er overskriften på det officielle opslag på samtlige Roms overnatningssteder. Papiret er prydet med Roms byvåben, med et kors og de latinske versaler S P Q R. De optræder meget passende også på byens kloakdæksler.

Alle ikke-romerske rejsende skal betale ekstra 2€ for at overnatte på hostel eller hotel. Det kan være på et herberg i en 6-mands sovesal, eller på et 3-stjernet hotel tæt på Trevi-fontænen. 2€ per nat per næse.

Overnatter du på 4-5 stjernet hotel, skal du af med 3€ ekstra per nat. Kan du nøjes med camping, er "bøden" kun en enkelt euro.

Børn unde 10 år slipper for natskat. Og iøvrigt gælder beskatningen kun for de første 10 dage af et ophold i Rom, og kun 5 dage hvis soveriet finder sted på en campingplads.

The fee, which is intended to financially assist the city’s efforts in organizing urban services, is aimed at ensuring the standard of the tourist’s stay is both highly efficient and of the best quality. Bla, bla, bla…

Jeg synes ærlig talt Roms bystyre skulle skamme sig. Hvad ligner det med sådan en gerrig og temmelig administrationstung soveskat for fremmede? Det er jo ikke fordi Rom ligefrem en nogen fattig kommune. Her vrimler med kunstskatte og imposante regeringspaladser.

Hvis bystyret i Rom vitterlig fattes penge, så kan det jo sælge nogle af de stjålne effekter byen har. Det kan være en af de mange egyptiske obelisker.

Jeg mener bestemt at mange-milliardæren Hosni Mubarak godt kunne tænke sig en kæmpestor souvenir med hieroglyffer på, og han er sikkert ligeglad med at det er tyvekoster. Sælg ham sådan en for hundrede millioner.

Der står såmænd en nydelig og velegnet en og pynter ved toppen af Den Spanske Trappe.

Anyway – Jeremy og jeg har altså betalt 7 x 2 x 2€ på vores tur til Rom, altså cirka 200,- kr. i soveskat. Penge til forgyldning af S P Q R

Men nu er vi på vej hjem. Hasta la vista. Eller som det vistnok hedder på italiensk: Pasta la pizza. Om vi så kommer til Rom igen, er jeg ikke så sikker på.

200 kr. for ingenting…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar