fredag den 18. september 2009

På kant med Politiken

Foto: Carole Nickerson, Canada

Flere bloggere vender den verserende sag om "den forbudte bog" Jæger – I krig med eliten. Og der bliver ikke set med milde øjne på Tøger ‘Zeitungsfaden’, redaktøren for dagbladet Politiken, som har trykt Thomas Rathsacks bog som et tillæg, selvom Forsvaret vil have nedlagt fogedforbud mod bogen, med henvisning til rigets sikkerhed.

Larsbang kan bare ikke udstå Tøger, og erikhaaest anklager Politiken for tyveri og langer ud efter Dansk Forfatterforening for ikke at tage aktion i sagen – uden at skænke det en tanke at Rathsack muligvis slet ikke er medlem af den iøvrigt langt fra tandløse faglige organisation, – som naturligvis værner om ophavsretten og tager skarpt afstand fra Politikens offentliggørelse af bogen. Læs JP.

Iøvrigt har lavbo ligesom annelise48 linket til ucensureret.com, hvor bogen nemt kan hentes som pdf-fil – desværre.

Jeg mener at Forsvaret må have en dårlig sag, siden domstolen har sendt sagen til hjørne. Den kunne ikke umiddelbart bære et fogedforbud, så der kommer først en afgørelse mandag, på dette iøvrigt lidt ligegyldige spørgsmål, nu hvor alle og enhver kan læse teksten på internettet.

Forsvaret har jo tidligere samarbejdet om en lignende bog, skrevet af journalist og forfatter Kim Hundevadt: I morgen angriber vi igen.

Forskellen ligger for mig at se i, at den nye bog er skrevet af en af Forsvarets egne. Og indenfor militæret har man kommando-gange og talsmænd til kontrolleret at fortælle krigens historie for befolkningen.

På den baggrund synes jeg Politikens medie-stunt i princippet er i orden. Forsvaret skal ikke have copyright på de danske soldaters indsats i krigen i Afghanistan, endsige forsøge at give dem mundkurv på.

Som jeg ser det, er Politikens offentliggørelse problematisk men forståelig. Avisen vil sandsynligvis få en erstatningssag på halsen fra forlaget, men People Press kan ikke være ubetinget ked af Tøgers beslutning om at trykke bogen på avispapir.

Det er selvfølgelig oplagt at forfatteren skal have betaling for offentliggørelsen. Det kan der vist ikke være tvivl om.

Jæger – I krig med eliten vil sælge godt, når den kommer i handlen – for det tror jeg den gør. Forsvaret er gået alt for langt i sin censur, og fyringen af jægersoldaten kan meget vel vise sig at være ubegrundet. Jeg foreslår at han bliver genansat, eventuelt som militær forfatter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar