fredag den 4. september 2009

Naziskak

Foto: Jay Simmons, Holland

Det lyder utroligt. Har Hitler som 20-årig og Lenin som 40-årig virkelig siddet og spillet skak sammen på et loftsværelse i Wien?, sådan som DR Nyheder skriver.

Har de to varyler vitterlig siddet sammen over de 64 sorte og hvide felter og leget med konger, dronninger, løbere, springere, tårne og bønder, som en slags perverst forspil til anden verdenskrig?!

Utrolige historier er der mange der gerne vil tro på. Og sørme om ikke dette skakspilleri mellem de to er foreviget – på en radering, som både Hitler og Lenin har signeret på bagsiden.

Raderingen er lavet af Hitlers jødiske malerlærerinde Emma Lowenstamm. Havde hun dog bare taget et foto i stedet…

Nu er det op til eksperter at afgøre ægtheden af Hitlers og Lenins signaturer. Men for mange er sagen klar: Det lyder godt nok utroligt, så det er helt sikkert sandt.

Raderingen og legetøjet bliver solgt på auktion. Hvis man vil gøre sig håb om at erhverve kunstværk, skakbræt og -brikker, så er mindste bud 40.000 £. Sælger er tip-tip oldebarn til en butler, som fik det og skakspillet foræret af Lowenstamm familien, da den måtte flygte fra nazismen.

Jeg tror ikke at de to sataner i 1909 har fornøjet sig med det gamle brætspil. Men tanken er sjov. Hvem mon har haft de hvide brikker? – Hitler, selvfølgelig. Det var ham der startede. Men hvem har vundet?  Jeg gætter på Lenin. Han har spillet henholdende, og lokket Hitler til at kaste sine officerer frem. Og så, efter et ubetydeligt tab af bondeknolde, har han overrasket med en rokade og høvlet godt og grundigt ud i tyskerens angrebsbrikker. En manøvre, som siden skulle blive kaldt den brændte jords taktik.

Hitler har ærgret sig. Tænk at falde for dét trick. Hvor ydmygende. Og så har han krævet revanche. Havde han dog bare holdt sig til skakspillet.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar