søndag den 27. januar 2013

Kunstfoto

Foto: Leigh Ledare: Mom and Me in Mirror, 2002

Det har fået masser af omtale, at Charlottenborg udstiller mere end 100 værker af amerikanske Leigh Ledare. Især hans fotos af moren har vakt opsigt. For hvad ligner det at tage nøgenbilleder af sin mor, og så kalde det kunst?!

Politiken har lagt en stribe af de kontroversielle fotos på nettet, og jeg ser altså noget, som andre åbenbart ikke ser. For mig er der ingen tvivl om, at det er moren der vil det her.

Ikke at hun vil i seng med sin søn, slet ikke. Jeg tror heller ikke det handler så meget om ekshibitionisme, selv om det godt kan se sådan ud. Leigh siger faktisk selv, hvad det handler om: Mor er jo en performer. Men det er som om han ikke rigtig har fattet hendes motiv, hendes bevæggrund for at smide tøjet.

Leigh tror tilsyneladende på en tynd historie om, at moren vil have han skal tage erotiske fotos af hende, fordi hun skal bruge dem i sin søgen efter en rig mand at slå sig sammen med. Dén historie er efter min mening lige så tynd som historien i en pornofilm. Det er ikke dét det handler om.

Næe, jeg tror såmænd moren er som vi forældre er flest. Vi vil gerne hjælpe vores børn på vej. Det er en lykke at se sit barn blive voksen og få sig en karriere, gerne en à la den man selv har haft.

Den tidligere balletdanser Tina Peterson vil have sin søn til at blive kunstner. Simpelthen.

Leigh har næppe sin mors talent for at danse og optræde, men hun vil alligevel gerne se, at han vælger sig en kunstnerisk karriere. Hun har sandsynligvis under hans opvækst luret, at han holder meget af billeder og kan lide at fotografere. Det er en verden, hun kun kender fra den anden side af kameraet - men hun ved at fotografiet også er en kunstform.

Jeg tror det er derfor, det starter. At han ringer på hendes dør, og hun åbner den, helt nøgen. Så begynder det kunstneriske projekt, der kører over otte år, og udvikler sig til Leighs første kunstværk, som er kontroversielt og får mange stærke reaktioner i de lande, hvor hans fotos udstilles. Og reaktionerne bliver så også en del af kunstværket.

Billederne af moren, også hvor hun har sex med en mand på fotografens egen alder, skal man nok lige forberede sig lidt på. Her kan jeg anbefale en nydelig kunstfaglig udtalelse i Politiken fra Rune Gade, lektor ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet:

»Billederne insinuerer et incestuøst forhold. Det er et globalt tabu. Men går man ind under det chokerende, så er det interessant, fordi man er nødt til at tænke over tabuet. Desuden er hans projekt i tråd med en ny tendens inden for samtidsfotografiet, hvor man bevæger sig ud over det personligt dokumentariske. Man kunne kalde det performativt fotografi, for han iscenesætter billeder og skildrer situationer, som måske aldrig ville være opstået, hvis kameraet ikke var til stede«.
De seksuelle fotos af moren er altså ok. Men jeg ville hellere se den serie, som også er beskrevet i Politiken: Hvor Leigh har lavet en fotoserie af sin ekskone, som også er fotograf, og så fået ekskonens nye mand, som også er fotograf, til at lave en tilsvarende fotoserie.

Ekskonen blotter sig altså både for sin eksmand og for sin nye mand - men er der ikke forskel at spore? Kan man ikke se, at kvinden lader den nye mand komme tættere på?
Det gad jeg godt ved selvsyn at få af- eller bekræftet. Så der er gode chancer for at jeg kigger forbi Kunsthal Charlottenborg en dag – udstillingen kører helt frem til den 12. maj.

Det lyder jo som en oplagt kunstoplevelse, hvis man interesserer sig for Sex og Samliv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar