mandag den 14. maj 2012

Edderflot

Foto: Frank Ellis Photography: Nicholas Godley og Simon Peers gyldne sjal

Edderkopper er dybt interessante, og jeg kan klart anbefale den ny udstilling om de fascinerende skabninger på Zoologisk Museum.

Der er masser at fortælle om de spindende ottebenede fyre, som ikke bare er små og hedder Peter.

Vidste du for eksempel at edderkopper kan være helt vildt farverige? Se bare de fine billeder i sløjfe på museets hjemmeside.

På udstillingen kan du se en colombiansk krabbeedderkop, der er kommet til Danmark i en klase bananer fra SuperBest i Hørsholm.

Du kan også se verdens største edderkop, som hedder Goliat. Zoologisk Museum udstiller omkring 80 forskellige levende edderkopper, sågar en der lever det meste af sit liv under vand i en dykkerklokke den selv har spundet.

Mest begejstret er jeg dog for udstillingens sjal, som er vævet med silketråde fra madagassiske edderkopper af slægten Genus Nephila.

Hvor silkeormen leverer råmaterialet fint rullet sammen i kukoner, er det anderledes vanskeligt at udvinde edderkoppespindssilke. Til sjalet er der brugt 41.000 edderkopper. De er hver især blevet fixeret en tid, og er så blevet fodret i den ene ende, mens deres tråd langsomt er blevet trukket ud ved spindevorterne i den anden ende.

Der er det fantastiske ved spindelvævstråden, at den er ti gange stærkere end stålwire, hvis man forestiller sig den i samme tykkelse. Det er altså ikke helt skævt, når vi i den klassiske børnesang synger om den ene elefant efter den anden der marcherer hen ad edderkoppens fine spind. Det kan det teoretisk set godt holde til.

Og se hvor smukt det er. Sjalet er rent naturmateriale. Det er ikke indfarvet. Det du ser, er ligeså ægte gyldent som gedigent guld.

Man malker en hulens masse spindelvævsingeniører, som hver især bliver holdt fast en halv times tid inden de atter slippes fri i naturen på Madagaskar. De små søde væsener behøver ikke lade livet.

Du skal ikke være bange, er udgangsbønnen til de besøgende. Overlad du trygt din araknofobi til jordens milliarder af fluer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar