onsdag den 8. oktober 2008

Tændstikmanden Tordenskjold


Kulturnatten nærmer sig, og i Dansk Forfatterforening sker det med Peter Wessel Tordenskjold i spidsen. Ham som er udødeliggjort i en berømt børnesang, og har sit kontrafej på millioner af tændstikæsker.

Foreningen har nemlig til huse i Strandgade, hvor Tordenskjold boede den sidste tid af sit liv – og hvorfor så ikke vise lokalerne frem på kulturnatten, og lade den gamle kriger være centrum i festlig oplæsnings- og showaften?

Selv glæder jeg mig til at høre hvad Bente Scavenius vil fortælle om mandens portræt på tændstikæskerne. Illustrationen er blevet justeret mange gange, og ligner ham faktisk slet ikke!

I bogen "Tordenskjolds Tempo" af Carsten Overskov er der et fint afsnit om lige præcis det emne. Portrættet i farver er en affotografering af et maleri fra 1719. Peter Wessel sad selv model, men maleren Balthasar Denner har pyntet meget på hans udseende. Væk er dobbelthagerne, næsen er gjort lige, og de noget udstående øjne er gjort mindre og lagt længere ind i hovedet.

Det er i dén grad et hyldest-portræt, lavet tre år efter hans opsigtsvækkende sejr over svensken ved Dynekil.

Alle med kulturbadge (eller Forfatterforeningens medlemskort) er velkomne fredag den 10. oktober, fra kl. 18, til afslutning med kanoner, krudt og fakler omkring midnat.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar