onsdag den 3. september 2008

2 uger spørgsmålet


Foto: Kriss Szkurlatowski, Polen

Hvor lang tid skal en dansker være i et andet EU-land før han eller hun kan få lov til at bo i Danmark sammen med sin udenlandske ægtefælle eller registrerede partner?

På forsiden af dagens gratisavis står der at blot et par ugers arbejde i et andet EU-land er normalt nok for familiesammenføring. Men det korrekte svar på spørgsmålet er nærmere det der står lige ovenover: 24 sekunder.

Det er nok derfor integrationsminister Birthe Rønn Hornbech har beordret Udlændingeservice til at fjerne (retnings)linjen om de to uger fra sin hjemmeside, og på samme måde ændre i redegørelsen til Folketingets Ombudsmand.

Mange tror, det ikke er tilstrækkeligt med to uger i f.eks. Sverige. Men fakta er, at der blot kræves, at man har opholdt sig i en andet EU-land for at kunne søge familiesammenføring efter EU-reglerne. Det behøver for så vidt ikke være et ophold efter ægteskabets indgåelse. Har du som dansker engang været på indkøbstur i Tyskland, så er du omfattet af EUs borgerrettigheder.

Der står ikke noget i Direktivet om at man partout skal arbejde i udlandet, for at få familiesammenføring med en udenlandsk ægtefælle. Direktivet handler om unionsborgernes rettigheder. Og de gælder selvom et flertal i Folketinget gerne vil bestemme, hvilke danskere der må gifte sig med hvilke udlændinge.

De konservative har nærlæst det – Bendt Bendtsen sad jo selv for bordenden under Danmarks formandsskab i EU, da Direktiv 2004/38/EF kom til verden. Og nu har de grebet om det eneste lillebitte græsstrå der er for at bevare en stram dansk udlændingepolitik: Dokumentation for at danskeren har opholdt sig i et andet EU-land. Det skal de få:

Sammen med min gode ven, Torben Wilken, et reportage-hold fra DR og nogle danskere i klemme, har jeg den 21. august været over broen med gråhunden og besøgt Arbetsförmedlingen i Malmø. Sammen med bl.a. Steen Reeler og Suat Yorulmaz kiggende vi indenfor, og benyttede lejligheden til at studere svenske jobopslag. Steen og Suat lod sig indskrive som jobsøgere, og fik på den måde dokumentation for at have været i Sverige. Og så tog vi bus 999 tilbage til Udlændingeservice i København, og afleverede ansøgninger, sammen med de stemplede papirer fra Malmø, om familiesammenføring efter EU-reglerne.

Torben og jeg kører over hver torsdag, med start fra 999’s holdeplads på Nørreport. Og retur samme dag, hvor Udlændingeservice kvitterer for modtagelse af ansøgninger om familiesammenføring efter EU-reglerne. Læs mere om DNM og afløseren af Sveriges-løsningen.

Suat er taxachauffør og dansk statsborger, men vil meget hellere gøre sin uddannelse som ingeniør færdig. Han har to små piger sammen med sin hustru, som Udlændingelovens tilknytningskrav tvinger til at bo i Tyrkiet.

Steen er afrikansk gift, og uendelig træt af de mange besværlige ansøgninger om familiesammenføring. Går det efter EU-reglerne, får hun opholds- og arbejdstilladelse med det vuns.

Hvis VKO tror det er nok at kunne tælle til 90 mandater for at fjerne vores rettigheder som unionsborgere, så tager de fejl. Om så hele Folketinget var imod at danskere gifter sig med udlændinge, så ville det stadig være muligt.

Der er grund til at kippe med flaget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar