tirsdag den 6. februar 2007

Lykkemønt



Dagens stak af reklamer, postomdelt til alle husstande, indeholder en fin blå kuvert fra Mønthuset Danmark. "Få en original lykkeskilling fra 1771. Kun 149 kr, incl. porto"

Jeg trækker lidt på smilebåndet, for det er imponerende som tekstforfatteren behændigt har undgået alt det enhver dansk numismatikker ved om skillingen fra 1771; Nemlig at det er en af Danmarks mest almindelige mønter!

Da jeg var dreng, havde mine forældre en mønt- og frimærkeforretning i Oehlenschlægersgade, og det var tit at der kom en lægmand ind i forretningen og ville sælge denne tussegamle kobbermønt, som han jo troede var mange penge værd.

Min far duplikerede et A4 ark på sin stencilmaskine, og så kunne alle få den pudsige historie om skillingsmønten fra 1771, som en lille reklame for Philamax, som min fars og mors forretning på Vesterbro hed.

Det der skete i 1771 var, at danskernes udbredte hjemmebrænderi blev forbudt ved lov. Og alle landets destilleringsapparater blev konfiskeret af staten.

Forestil jer lange rækker af hestevogne, belæsset med kobberkedler, der nu ikke længere måtte bruges til produktion af "livets vand". Det har været bjerge af gammelt kobber, som dengang blev fragtet til de statslige myndigheder.

Og hvad skulle man så stille op med al det metal? Tja, hvis jeg lige må citere fra dagens reklamemateriale: "Skillingen var den første mønt i kobber fra Den Kongelige Mønt. Tidligere blev mønter præget i sølv."

Jo, tak. Men ikke et ord om de eksorbitante mængder af kobber, der hobede sig op i 1771 og årene frem. Skillingsmønten blev præget flere steder i landet, dag ud og dag ind, i årevis. Der findes millioner og atter millioner af den mønt.

Det forhindrer selvfølgelig ikke at man kan kalde den for en lykkemønt. Det er jo rigtigt at der er "hele fire 7-taller: to i 1771 og to i kongens monogram".

Men for dem som holder af en hjemmebrændt hjertestyrker, så er der faktisk tale om en ulykkemønt…

Og hvis du gerne vil have en, så find istedet en mønt- og frimærkehandel. Skillingen fra 1771 bør ikke koste mere end, – skal vi sige 40 kroner for et pænt eksemplar?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar