tirsdag den 2. oktober 2007

Saddams ridderkors


Det danske kongehus kræver at et ridderkors, der har tilhørt den hængte diktator i Irak, ikke sælges på netauktion, men leveres tilbage til hoffet. Det fortæller DR Nyheder.

I min bog Orders and Decorations of all Nations, udgivet af Robert Werlich i 1965, kan man læse, at Order of the Dannebrog er en af verdens ældste ordener. Den er efter sigende stiftet af Kong Valdemar II i 1219, og "reactivated" af Kong Christian V den 1. december 1693.

Ordenen er sjælden, og gives for "outstanding service, military or civil, to Danes and Foreigners". Min morfar var Ridder af Dannebrog, men jeg har aldrig set ham til hest – han var præst, og blev så provst, og fik så ridderkorset af første grad, helt efter bogen. Det vil sige, at han måtte selv betale dyrt for det. Man får ikke den slags gratis.

Min far havde også et ridderkors, af anden grad. Det var en af perlerne i hans private samling af ordener. Og han var ikke den eneste, der havde det i sin samling. Der gik sågar rygter om, at selveste Elefantordenen fandtes i en privat samling, selv om den officielt kun gives til statsoverhoveder (and Danes who have rendered particularly outstanding service to the Throne), og ved en elefantridders død skal returneres til den danske trone. Dette eksemplar i privat eje skulle efter sigende være indgået som betaling i en slavehandel på Guldkysten, og var altså ægte nok, selv om det næppe står opført i hoffets lister over savnede ‘herresmykker’. (Først fra oktober 1951 blev det muligt også for damer at opnå den fine hædersbevisning).

Saddams samlerobjekt er bestemt ikke noget han har fået af vores dronning. For det bærer ikke hendes monogram. Det er en gammel orden, næsten magen til den, Gitte Pedersen viser frem på sin hjemmeside

Ingen kommentarer:

Send en kommentar