fredag den 30. januar 2015

Terror i Filippinerne

Talsmand for filippinsk politi viser foto af den dræbte terrorist frem


Når jeg på nettet i Manila ser de mange nyheder om IS drab, blandt andet på uskyldige japanske gidsler, undrer det mig at nedskydningen af 44 mænd fra Filippinernes Special Police Force ikke er nævnt på hverken DR eller TV2. Herude har man stort set ikke talt om andet de seneste dage:

Filippinerne er arealmæssigt syv gange større end Danmark, og befolkningstallet nærmer sig 100 millioner. Langt de fleste er katolikker, men der er også mange muslimer. De bor primært i den sydlige del af øriget, og der er ofte konflikter.

Forleden skulle man så mødes og forsøge at løse nogle af konflikterne. Men inden mødet rigtigt kom igang, blev 44 politifolk dræbt af muslimske guerillaer. Politiets elitekorps var på jagt efter to formodede top-terrorister i den rebelske Tukanalipao provins, da den faldt i et baghold.

Den muslimske delegation meldte straks ud, at det var en fejl. Men det er der ingen, som tror på - heller ikke selvom to af de faldne politisoldater var muslimer. Der var slet og ret tale om en massakre, ingen tvivl om det. Det er også, hvad 12 overlevende fra styrken beretter.

Det er klart at man jagter morderne, og at fredsforhandlingerne er gået i stå. Men ellers får massakren ingen følger, som fx hævnakter. Selvfølgelig bliver man aldrig enige om, hvad der er den rette lære - katolicismen eller islam? - men alle er filippinere, og der er ikke så meget andet at gøre end at begræde det smertelige tab.

Aviser og fjernsyn har vist billeder af de mange kister ankomme til Manila, og min kæreste fortæller at en af familiens slægtninge er blandt de faldne: Jim fra Virac. Jeg har drukket Red Horse med en, der kendte ham godt.

I dag fredag er national sørgedag, og i radioen er der fortsat lange udsendelser om sagen. Noget af det seneste nye er, at regeringen vil give de efterladte til hver af de faldne fra den højtrespekterede eliteenhed ekstra 1 million pesos. Oveni livsforsikringen og de seks måneders løn…

Jeg har haft lidt svært ved at forstå, hvad der præcist er sket, da det meste refereres på tagalog. Men her er hvad jeg har kunnet sammenstykke:

Terrorbekæmpelsen havde fået nys om, at to af verdens værste terrorister skjulte sig i den sydlige del af Filippinerne, og en stor styrke var sat ind på at finde dem. Et dusin fik omringet en hytte i nogle rismarker, og det kom til en kraftig skudveksling. En af politiets soldater omkom, det samme gjorde den formodede terrorist. På billedet fra et af politiets pressemøder ses han på et foto, efter at man i USA har fundet sikre DNA-beviser for, at det var den malaysiske top-terrorist og bombe-ekspert Zulkifli bin Hir, også kendt som Marwan. Politiet trak sig sejrrigt ud af denne episode, 11 overlevede, men sådan gik det langtfra i den anden episode:

Den resterende del af styrken var på patrulje ikke så langt derfra, og de blev lokket i et baghold og mejet ned af islamistiske separatister. Mange af politifolkene nåede end ikke at besvare ilden, inden de lå døde. En enkelt skarpskytte overlevede dog, og står idag som et lysende eksempel på, hvad de toptrænede soldater fra Special Police Force er i stand til.

Han fik ordre til at overgive sig, og lagde så sit gevær. Hvorfor terroristerne ikke bare skød ham også, ved jeg ikke - mit gæt er at han måske var tiltænkt hovedrollen i en af IS videoerne, hvor man ser et gidsel få læst nogle ord fra Koranen op, hvorefter personen får skåret hovedet af.

Men manden her var ikke blot skarpskytte, han var også ekspert i asiatisk knivkamp. Og da islamisterne var tæt nok på, trak han sine to hunting knives og knivdræbte ene mand otte af sine fjender.

Han er selvsagt en stor helt, og hans dødsforagt og kampvilje trøster mange af hans millioner af landsmænd, midt i sorgen over de mange faldne. Special Police Force nyder lige så stor anseelse som fx Livgarden og Frømandskorpset hjemme i Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar